NP č.330 > Pošli to dálČeský prezident je ruský agentAndrea Novotná

Není snadné vyrovnat se Václavu Klausovi v aroganci, prezident bývá v této disciplíně pokládán za nepřemožitelného. Veřejné tváře, mezi nimiž najdeme mimo jiné výtvarníka Černého, režiséra Hřebejka, herečku Holubovou a literárního kritika Putnu, přesto dokázaly zdánlivě nemožné. Klaus byl v aroganci trumfnut – a to v dopise, který mu zaslali.

Skupina známých osobností se rozhodla protestovat proti vztahům Václava Klause s Ruskem. Uspořádala happening a předala otázky, které spojuje úvodní v ruštině psané proč – počemu: proč Klaus přijal medaili za šíření ruské kultury? Proč dostatečně neprokádroval ostatní nositele této medaile? Proč nekritizuje ruskou politiku? Proč ruské vydání jeho knihy sponzorovali podniketelé napojení na Kreml? Proč se Klaus podílel na pádu vlády a nepomáhá sjednocovat pravici (jako kdyby byla prezidentská povinnost kopat za pravici a prezident neměl být naopak nestranný)? Proč má Klaus své názory a proč si je vlastně vůbec dovoluje říkat? Ale také: „Proč nevíte, že existuje rozdíl mezi čistým a špinavým spodním prádlem?“ (narážka na Klausův bonmot o nerozeznatelnosti čistých a špinavých peněz) či „Proč to sakra všechno děláte?“ Mnoho otázek, které jsou ale formulovány s velkou starostí o to, aby nepřišla odpověď. Ta je totiž dopředu známá a otázky, právě tak jako jejich zarámování ruským slovem, ji má sugerovat české veřejnosti. Odpověď je prostá a zní: Český prezident je pomahačem Ruska, patrně agentem. Mnoho činů i názorů prezidenta lze právem kritizovat. O to ale autorům otázek nešlo. Namísto toho se rozhodli podsunout celou řadu otázek – včetně třeba pádu české vlády. Vše je zřejmě na přání Ruska – a Klaus koná v jeho zájmu. To vše bez jediného důkazu. Minulému režimu se právem posmívali jeho odpůrci za paranoiu, když vysvětloval své neúspěchy činností nepřátelských agentů a když byl za zverbovance těchto agentů ochoten prohlásit kohokoli, kdo měl prostě jiný názor – vzpomeňme např. na vtipnou píseň Pepy Nose Já jsem agent síajej, jsem nebezpečněj a jsem zlej. Jak vidno, minulý režim v tom nezůstal sám. Podle našich známých osobností máme prezidenta agentem Ruska a to je příčina všech našich problémů.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále Vzpomínky k použití / Andrea Novotná > NP č.463 > Pošli to dál Prezident Zeman oznámil, že jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie pojede do Číny a zúčastní se slavnostní přehlídky k výročí konce druhé světové války v Asii. Při zdůvodňování cesty se blýskl svými znalostmi dějepisu a připomenul, že naše svoboda nebyla vykoupena miliony mrtvých pouze na západní a východní frontě, ale že lidé umírali v boji s fašismem (tentokrát japonským) také v oblasti, kterou jsme si zvykli označovat jako Dálný východ. číst dále