NP č.330 > Pošli to dálPROTEST-FEST s pořádnou příčinouPetr Pospíšil

Již podesáté se v Brně konala květnová protestní akce, spojující protest se zábavou a alternativní kulturou. Začalo to roku 1999, kdy skupina ekologů pod dojmem úspěchu street parties uspořádala Brněnskou pouliční slavnost.

 

Pokračovalo to až do soboty 23. května, kdy se v parku Lužánky setkalo několik set mladých lidí u alternativní hudby, vegetariánského občerstvení a hesel jako „dokud budou na světě peníze, nebude jich dost pro všechny“. Průvod prošel Brnem a po něm následoval punkový koncert a pouštění techna. Na rozdíl od loňského roku účastníky neobklíčili policejní těžkooděnci, a tak byla atmosféra akce mnohem veselejší. Mohlo by se zdát, že šlo o protest bez příčiny, a v podobném duchu o něm informovala i média. Jenže šlo nejen o oslavu protestní a alternativní kultury obecně, ale rovněž o protest s příčinou, a to s pořádnou. Hlavním tématem akce byl totiž veletrh zbrojařské techniky IDET, který se každoročně koná v Brně často za účasti států porušujících lidská práva, a obchod se zbraněmi obecně. Uvážíme-li, že českými zbraněmi zabíjela nejen gruzínská armáda civilisty v Jižní Osetii v létě, ale rovněž jsou používány v současné době při masakrech na Srí Lance, je důvod zpytovat vlastní zodpovědnost.

 


autor / Petr Pospíšil VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Omluva spanilomyslným / Jan Stern > NP č.330 > Fejeton Milé čtenářky, ano, obracím se dnes kajícně na ženskou část našeho čtenářstva a vůbec si netroufám označit ji za něžnou nebo „tu krásnější“. Důvod je jasný. Již nějaký čas bylo mi z lecjakých kruhů opatrně naznačováno, že mé fejetony nejsou právě „genderově vyvážené“.   číst dále Český prezident je ruský agent / Andrea Novotná > NP č.330 > Pošli to dál Není snadné vyrovnat se Václavu Klausovi v aroganci, prezident bývá v této disciplíně pokládán za nepřemožitelného. Veřejné tváře, mezi nimiž najdeme mimo jiné výtvarníka Černého, režiséra Hřebejka, herečku Holubovou a literárního kritika Putnu, přesto dokázaly zdánlivě nemožné. Klaus byl v aroganci trumfnut – a to v dopise, který mu zaslali. číst dále Pohostinnost po italsku / Tomáš Havlín > NP č.330 > Pošli to dál Zprávy o boat people, jejichž strach na chatrných lodích ve Středozemním moři otupuje jen opium snu o lepším životě v Evropě, jsme si zvykli ignorovat. Pokud se k nám vůbec dostanou.   číst dále Láska na život a na smrt / Ester Danelová > NP č.330 > Téma čísla „Tabák je k ničemu! Nejde z něj nic uvařit, upéct ani ušít," prohlašuje často a rezolutně jeden můj známý. Snad proto ho musíme kouřit - jsme zkrátka příliš důslední, zvídaví a podnikaví. Kouříme, abychom dali existenci tabáku nějaký smysl. Jak se nám za to odvděčuje? číst dále