NP č.508 > Téma číslaMoje vánoční nákupyMartin Filippi

Každý rok se slaví Vánoce, to tradiční období, které v dnešní době trvá skoro tři měsíce. V obchodních centrech se tento svátek důsledně respektuje minimálně do té doby, než přijdou Velikonoce. Nakupování je s Vánocemi holt spjaté už stejně jako každoroční kritické fejetony na toto téma.

Věcí, které je na Vánoce potřeba koupit, je spousta. Balicí papír (pokud nerecyklujeme ten z minulého roku), dárky (pokud nerecyklujeme ty z minulého roku), cukroví (pokud nerecyklujeme to z minulého roku), stromek, lexaurin a další nezbytnosti, aby byly Vánoce opravdu šťastné a veselé.


Říká se, že jsme to, co jíme. To samozřejmě nelze brát doslova, protože by z toho nejlépe vyšli kanibalové. Nicméně je pravda, že volba jídla o nás hodně vypovídá. S narůstajícím počtem bio obchodů, které vyskakují všude jak houby po dešti, se můžeme setkat s nejrůznějšími mutacemi tradičního vánočního cukroví. Karobové raw rohlíčky z bio mandlové mouky obalované v chia semínkách jsou jenom jeden z dosti brutálních příkladů. Geneticky modifikovaná kukuřice je oproti tomu v podstatě tradiční záležitost.


Co se mého vánočního mlsání týče, tak já si kupuji akorát klasický čokoládový adventní kalendář. Prvních pár dnů otvírám poctivě okénka dle data, pak jdu a vyluxuju to naráz. I tak je to ale hezká tradice.


Pak je tu samozřejmě kapr. Vánočního kapra kupuji zásadně v biokvalitě, který nebyl chován v klecích, protože z nich, jak známo, vytéká voda. Kapra dávám do papírové biotašky, sice stojí víc a ihned proteče, ale šetří se tím prostředí.


Následuje nákup stromku. Opět dávám přednost takovému, který nebyl chován v zajetí, ale pochází z volné přírody. Na rozdíl od Hollywoodu, kde se v poslední době odehrává jeden sexuální skandál za druhým, jsem ke stromkům co možná politicky nejkorektnější. Každý stromek si může zcela svobodně vybrat, jestli mě cestou domů bude píchat, nebo ne. Rovněž se ho vždy nejdříve zeptám, než na něj dám své koule. A to ani nemluvím o řetězech. Ty radši letos vynechám úplně.


Dárky pro příbuzné a známé dopadnou vždy stejně. V papírnictví koupím obálky a u bankomatu vytáhnu hotovost. Sice by prý na dárku nikdy neměla být cenovka, ale to by u věcí, jako je poukaz do Ikey, nebylo moudré. Je potřeba si dát velký pozor, protože některá papírnictví na Štědrý den již nemají otevřeno. V takovém případě je nutné stavit se u benzinky a vše v klidu před večeří obstarat tam.
Doufám, že letošní Vánoce budou krásné, upřímné a jaksepatří tradiční.


Martin Filippi autor / Martin Filippi K stand-up comedy si Martin odskočil ze slam poetry. A už nebylo cesty zpět. Pravidelně vystupuje nejen česky, ale i anglicky. Bydlí na pražské Letné, slavné to hipsterské čtvrti, ale na první pohled se od hipstera liší tím, že nemá ani vlasy, ani dítě, ani psa. Vánoce považuje za nejkrásnější dva a půl měsíce v roce. VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA