NP č.478 > Pošli to dálGenologie pomáháníJaroslava Hulíková

Vítejte na procházce Vídní po žánrech a stylech pomoci.

Zde nalevo, v domě č. 102 na Linke Wienzeile čili Türkis Rosa Lila Ville, si povšimněte komunitního centra Queer Base. Zde jsou vítáni a všemožně podporováni LGBTIQ lidé (lesby, gayové, bisexuálové, trans*, intersexuálové, queer), kteří v Rakousku žádají o azyl. Hrozí jim totiž nebezpečí nejen doma, ale často i na útěku, třeba v ubytovnách. Proto jim v Queer Base pomohou najít ubytování, poradí s azylovým řízením, ale hlavně nabízejí přátelské prostředí. Solidární aktivita zkušeného vídeňského antisexistického kolektivu (sexismus, homofobie a paternalismus nejsou výsadou jen nácků, trpí jimi i subkultury) přitáhla ke spolupráci další organizace, firmy – a nakonec i radnici. A půjdeme dál a počkáme u pravého křídla, prosím. V Laufbergergasse 12, blízko Prátru, provozuje vídeňská Caritas v bývalém pečovatelském domě pro seniory úspěšný Magdas Hotel, kde zaměstnává především cizince, kteří získali azyl. Procvičují němčinu a pracovní návyky. Charitativní model tu vidíme, jak napovídá interiér i historie vzniku projektu, obohacený o prvky performance a DIY kultury.

Vrátíme-li se do středu prohlídky, doporučuji vaší pozornosti bývalou budovu ministerstva financí na Vorderen Zollamtsstraße 7, nyní dočasné pobytové centrum pro žadatele o azyl. Čtyřicet studentů a dva učitelé katedry architektury místní Technické univerzity ji v projektu Displaced (díky pomocníkům a dárcům organizovaným po facebooku) výrazně upravili. Založili sprchy, dílnu, studovnu, školku, zahradu atd., designově nic tuctového. Pedagogicky využitá pomoc je však skutečně dočasná, v červnu se obyvatelé musejí vystěhovat, po rekonstrukci tu budou učebny umprumky.

Překračování navyklých stylů pomoci, z něhož býváme v Česku nesví, je tu samozřejmé. Taková tvůrčí koroze formy je znakem síly, hojnosti a životaschopnosti obsahu. Děkuji. Přijeďte zas.


autor / Jaroslava Hulíková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA