NP č.452 > Pošli to dálKrotitelky stereotypůMax Máslo

Na veřejnost prosákla zpráva, že se plánuje remake kultovního filmu osmdesátých let Krotitelé duchů a čtyři hlavní postavy budou hrát ženy.

Obsazení žen do filmu lze těžko považovat za akt feminismu. Zároveň se však nejde ubránit dojmu, že jde o něco pozitivního: vždyť hollywoodské filmy s ženskými hlavními hrdinkami jsou většinou určené ženám a filmy s mužskými hrdiny jsou většinou pro všechny. Troufalý nápad scénáristů nicméně vyvolal nemalé emoce a následná kritika se nesla hlavně na vlně nostalgie, když žehrala na zneuctění hýčkaného kultu. Podobné nároky fanoušků na zachování genderové čistoty zábavného, nicméně nijak výjimečného osmdesátkového blockbusteru v době neustálého faceliftu úspěšných titulků minulosti vyznívají zákonitě do ztracena. Daleko zajímavější je ptát se, jak bude ve světě Krotitelů duchů fungovat ženská parta. Zachová si remake reaganovskou atmosféru, kde stát se plete podnikavé skupině živnostníků pod nohy a věda má smysl jenom tehdy, když se dá přetvořit ve zbraně? V osmdesátých letech, kdy se z hipíků staly parodie sebe sama, vyslali Krotitelé duchů jasnou zprávu o potřebě správných amerických požárníků hasících trable s démony. Jakou atmosféru budou mít ženské Krotitelky, využije se naplno subverzivní potenciál ženského obsazení? Bude doktorka parapsychologie flirtovat s naivním a krásným studentem? Možná. Ale i v případě, že půjde o špatný film, bude samotná existence Krotitelek duchů krok správným směrem.

Na druhou stranu, je potřeba připomenout zdráhání filmového průmyslu točit originální filmy. Místo toho se zvedají tržby ozkoušenými franšízám. Když už se ale sází na jistotu zajetých značek, je dobré vidět alespoň genderovou diverzitu. Zvlášť pokud povede k oslabení stereotypů – třeba ženy a sci-fi.


autor / Max Máslo VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Osudová špína na rukou / Anna Durnová > NP č.452 > Téma čísla Po staletí gynekologové vyšetřovali ženy, aniž by tušili, že jim tak přinášejí smrt. Maďarský gynekolog Ignaz Philipp Semmelweis jako první přišel s vysvětlením. Čekalo ho nepochopení, odpor a smrt v blázinci. Mluví k nám jeho příběh i dnes? číst dále Kult americké panny / Tomáš Malík > NP č.452 > Téma čísla Panenská čistota se zdá být posledních pár desítek let statkem s pochybnou hodnotou. Za oceánem však přichází znovu do módy. číst dále Mám to na háku / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.452 > Téma čísla Jmenuje se Milan, ale většina lidí ho zná jako MC Špínu. Vypátrat ho při jeho cestách po Praze trvalo déle než týden. Řeč byla nejen o zpívání ve svahilštině, ale také o tupých policajtech nebo životě jeskynního muže a pytláka v Beskydech. číst dále Za almužnu do žaláře / Filip Malý > NP č.452 > Pošli to dál Ke skandinávským zemím se tradičně hledí s obdivem za vysokou míru solidarity, prosperující sociální stát a otevřenost vůči jiným kulturám. Inspirace, která tentokrát přichází z norského Osla, by však spíše než fandy sociálně citlivé společnosti a progresivního zdanění potěšila všechny místní politické šíbry, kteří se zaklínají vyhnáním „závadových živlů“ z centra Prahy. číst dále