NP č.384 > Pošli to dálRada pro ZonovouMartina Křížková

Na konci léta vydaly agentury zprávu. Milenka či přítelkyně jednoho z Kaddáfího synů utekla z rozbouřené Libye na Maltu. Z jistého pohledu si rodilá Holanďanka, Talitha van Zonová, nemohla vybrat lépe. Alespoň pokud byla rozhodnuta na Maltě pracovat.

 

Koncem září totiž agentury vydaly další zprávu. Dle Evropského statistického úřadu (Eurostat) jsou na Maltě nejmenší rozdíly v platech mezi muži a ženami. Stejně jako v Itálii a Slovinsku. Průměrný rozdíl v příjmech jinde v Evropě činí osmnáct procent.

Na chvostu jsou Češky s Estonkami (jak zdůraznilo Aktuálně.cz), kde rozdíl dosahuje již třiceti procent ve prospěch mužů. Konkrétněji to například znamená, že česká vysokoškolačka do čtyřiačtyřiceti let dosáhne jen na šedesát sedm procent platu stejně starého a stejně vzdělaného českého muže. Čím vzdělanější žena, tím hůře.

I když Talitha van Zonová pracuje jako stylistka a modelka (jedno z mála zaměstnání, kterému vévodí ženy jak do počtu, tak i platového ohodnocení) a o jejím vzdělání agentury neinformovaly, neměla by ani ona tyto statistiky podcenit a Maltu (pomyslně Itálii či Slovinsko) již raději neopouštět.

Přestože by genderové narovnání příjmového nepoměru mělo dle ekonomů zvednout hrubý domácí produkt o patnáct až čtyřicet pět procent v celé unii, rozdíly se v posledních letech nezmenšují. Spíše naopak.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Věřím ve spravedlivý svět! / Jan Šerek > NP č.384 > Referát Představa, že světu vládne náhoda a věci se dějí slepě, bez ohledu na zásluhy, znepokojuje člověka odnepaměti. Zvláště při setkání s výrazně dobrými či zlými událostmi je těžké neptat se proč. Exsituje důvod, proč se mi událost přihodila anebo ne? A pokud takový důvod existuje, je součástí skrytého spravedlivého řádu, který vládne světu?   číst dále Vesmír na vlnách / O. Červinka, Martina Křížková > NP č.384 > Téma čísla „Ale tohle je sakra umění. U-mě-ní,“ slyším se říkat, skoro křičím, sakra, ale on to asi stejně nepochopí. Nemá šajn. Ať dělám cokoli, netuší, která bije, jenom kroutí hlavou, šklebí se trochu, ale šajn nemá.   číst dále V Libyi na přelomu dějin / Tomáš Halda > NP č.384 > Reportáž Koncem srpna mi zavolal rakouský kolega, jestli bych s ním nechtěl jet natáčet dokument o Libyi. Dostal jsem tak jedinečnou příležitost navštívit zemi, která se po téměř dvaačtyřiceti letech zbavovala vlády plukovníka Muammara Kaddáfího.   číst dále Transcendence se skrývá v lesích / Karel Veselý > NP č.384 > Kultura | Hudba Na albu Celestial Lineage používá americká blackmetalová skupina Wolves in the Throne Room intenzivní smršť kytarových riffů a rytmických explozí jako bránu k osobní transformaci.   číst dále