NP č.384 > Téma číslaMysli a poslouchejMartina Křížková

Rádio 23 vysílá již šest let přes internet pro malý okruh posluchačů. Autoři vzešli z freetekno scény, ale záběr nyní mají mnohem širší.

 

Dvojrozhovor s Martou Klofáčovou a Frkem, kteří se jako ostatní na vysílání podílejí zadarmo a ve volném čase.

 

Má číslice dvacet tři ve vašem názvu nějaký význam?

Frk: Vzešli jsme z freetekno scény, kde je číslo 23 dost významný motiv. Začali ho používat Spiral Tribe, což byl vlastně první sound systém. Postupem času se kolem něj vybudoval skoro kult a číslo se dá napasovat takřka na všechno.

 

Začali jste pouštěním hudby z playlistu, dnes toho děláte mnohem více.

Frk: Děláme živé pořady s hosty, které uvádí Marta. Marta: Hlavně máme pět žánrových kanálů, kde hrajeme techno, breaky, psytrance, dnb a jungle a hardcore. Frk: Na těch hraje většinou playlist, nicméně nabízíme i možnost requestu. Znamená to, že si posluchač v archivu vybere, co chce slyšet, a jeho výběr pak hraje ven. Zatím to funguje pouze pro první kanál – tekno, ale v budoucnosti to půjde na všech. Na kanálu live pak vysíláme různé pořady a pravidelně přenášíme DJs večery z pražského klubu Wakata.

Marta: Byli bychom rádi, kdybychom mohli spolupracovat s více kluby, ale málokde se hraje každý den.

 

Kolik hodin čistého času vysíláte?

Frk: Naše pořady, které máme třikrát týdně, trvají dvě hodiny.

Marta: Jinak každý den jede deset až dvanáct hodin na živo Wakata.

 

Jaký druh pořadů vysíláte?

Frk: Děláme rozhovory, kluci mají D‘N‘B pořady. S kamarádem Mrkem jsme měli pořad o písničkách a tématické večery. Pokoušíme se o humorný pořad. Byla tu soutěž o ceny. Přenášíme koncerty a mejdany.

Marta: Sama hudbě tolik nerozumím. Zvu si do studia hosty, kteří dělají něco zajímavého. První po prázdninách zde byli třeba organizátoři z Freezefestu. Vysílání jsme udělali celé v rýmech. Baví mě, když má každý pořad svoji unikátní podobu.

 

Kolik lidí vás poslouchá?

Frk: Padesát, šedesát lidí denně. Když jsme dělali soutěž, tak něco přes stovku. Záleží také na tom, jestli je léto nebo zima. Protože v létě, když je hezky, internetové rádio nikdo doma u počítače neposlouchá.

 

Kdo je váš typický posluchač?

Marta: Zapomněla jsem říct, že s holkama děláme pořad Men Die First (MDF), který je vyloženě pro ženské. Jestli mně chybí nějaký posluchač, tak jsou to holky. Na začátku MDF vždy říkám: „Pánové, jděte dělat prádlo a zavolejte svoje družky.“ Snažíme se feminizovat. Emancipovat. Zveme si DJky. Vytáhneme ty, které jsou opravdu dobré.

Frk: Nikdy jsme nezkoumali, kdo nás poslouchá. Jsme původně techno rádio, takže prvotně to jsou asi lidi, kteří chodí na mejdany. I když dneska už je techno scéna jinde, lidi jsou dospělejší, těžko říci, co to může být za lidi.

Marta: Včera poslouchala jedna žena ze Švédska.

Frk: Taky nějaká dvojice z Argentiny.

Marta: Vysíláme pro kamarády a pro lidi, které zajímá tahle hudba. Spoustu lidí, kteří poslouchají pravidelně, vůbec neznáme. Ale víme o nich. Když jede pořad, mohou ho lidé přímo komentovat na chatu a my na to hned můžeme reagovat.

 

RADĚJI VLASTNÍ

 

Kdo za rádiem stojí?

Frk: Převážně my, měli jsme soundsystém AKA_10 a nějak nás přestali bavit mejdany. Začali jsme dělat rádio.

Marta: Jinak jsme normální lidé, kteří přes den pracují a ve volném čase se bavíme rádiem. Máme to jako hobby.

Frk: Platíme tady v klubu Cross, odkud vysíláme, normálně nájem. Skládáme se na něj dohromady ze svého. Je nás šest. Když potřebujeme více peněz, třeba na novou techniku, děláme v Crossu benefice. Nebo jsme vydali limitovanou sadu triček a koupili si nový mixák.

 

Jak dlouho vysíláte?

Frk: Od roku 2005, kdy jsme začali tím playlistem. První živý pořad jsme udělali ještě ten rok, když jsme dostali výprask od Jiříka (Paroubka). Hovory H, hovory o hovně. Byla to taková legrace.

 

Co říkáte ostatním rádiím?

Frk: Moc je neposlouchám, v práci nám hraje Rádio 1, ale jinak to je asi všude stejné předpokládám. Hraje se Karel Gott a Helena Vondráčková.

Marta: Ostatním rádiím říkáme to, že jsme si radši udělali vlastní.

Frk: Myslím, že to co děláme, tu nikdo jiný nedělá. Nevybavuji si internetové rádio, které by mělo pět žánrových a jeden živý kanál.

 

Chystáte nějaké novinky?

Frk: Chceme připravit skečový pořad, fiktivní reportáže, rozhovory a podobně. Na tom zkoušíme pracovat. Chtěl bych taky udělat rozhlasovou hru, ty už se moc nevysílají.

Marta: Chtěla bych zkusit ranní vysílání. Jednou týdně dvě hodiny. Ale mám zatím velký problém sem dostat DJe.

Frk: Nikomu se nechce ráno vstávat.

 

Nějaký vzkaz případným posluchačům?

Marta: Pro posluchače máme vzkaz: mysli a poslouchej.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Věřím ve spravedlivý svět! / Jan Šerek > NP č.384 > Referát Představa, že světu vládne náhoda a věci se dějí slepě, bez ohledu na zásluhy, znepokojuje člověka odnepaměti. Zvláště při setkání s výrazně dobrými či zlými událostmi je těžké neptat se proč. Exsituje důvod, proč se mi událost přihodila anebo ne? A pokud takový důvod existuje, je součástí skrytého spravedlivého řádu, který vládne světu?   číst dále Chléb a hry / Jan Stern > NP č.384 > Fejeton Ženy nenávidí muže, to je všeobecně známá věc. Protože je nenávidí, tak s nimi většinou žijí, neboť takové ženy prostě jsou. Ani to není žádný nový poznatek. Co ale není zcela precizně probádáno, jsou jemné strategie, kterými ženy muže ničí.   číst dále Rada pro Zonovou / Martina Křížková > NP č.384 > Pošli to dál Na konci léta vydaly agentury zprávu. Milenka či přítelkyně jednoho z Kaddáfího synů utekla z rozbouřené Libye na Maltu. Z jistého pohledu si rodilá Holanďanka, Talitha van Zonová, nemohla vybrat lépe. Alespoň pokud byla rozhodnuta na Maltě pracovat.   číst dále Návrat cenzury / Alexandr Budka > NP č.384 > Pošli to dál Dějiny mají tendenci se opakovat a některá dávno překonaná zla se nám vracejí ve stále nových podobách. Cenzura, tedy omezování šíření informací, je toho dokonalým příkladem.   číst dále