NP č.384 > Pošli to dálNávrat cenzuryAlexandr Budka

Dějiny mají tendenci se opakovat a některá dávno překonaná zla se nám vracejí ve stále nových podobách. Cenzura, tedy omezování šíření informací, je toho dokonalým příkladem.

 

Poprvé ji zrušil již Josef II., aby ji po čase opět v mírnější podobě obnovil. Existovala až do roku 1968, ovšem za normalizace se vrátila v nové inkarnaci coby neblaze proslulý Český úřad pro tisk a informace. Ten zanikl roku 1988, pak přišla listopadová revoluce a zdálo se, že je definitivně vyhráno. Svoboda tisku je přece pilířem demokracie.

Poslední dobou jakoby se nám normalizace plíživě vracela, hlavně tam, kam dosáhnou politici. Mezi ty nejschopnější jistě patří i Miroslav Kalousek, ostatně mu to stvrdil i jakýsi prestižní zahraniční časopis opakovaným udělením ceny pro nejlepšího ministra financí. S médii, hlavně těmi našimi, to prý Mirek opravdu umí, a to napříč názorovým spektrem. Nepřímo to potvrdila i interpelace poslance Paroubka, který poukázal na schopnost některých vládních politiků kupovat si pomocí zadávané inzerce i nepříliš přátelsky nakloněné listy, jako třeba Právo.

To s veřejnoprávními médii to je jednodušší. K jejich ovlivnění mají politici mnohé páky a není třeba plýtvat penězi. Zvláště nyní, když se mění ředitelé. Ten rozhlasový už se stačil ukázat jako zdatný normalizátor. Atmosféra na Vinohradech houstne, začíná se propouštět a k tomu si ještě znejistělí redaktoři v mailu přečetli tlumočené rozhodnutí: „O Kalouskově facce a všem, co s ní následně souvisí – neinformujeme.“ Zdatný politik je zkrátka připraven na vše a není nad to, mít po ruce záchrannou brzdu, když se to s budováním pověsti rázného chlapíka trochu přežene.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Věřím ve spravedlivý svět! / Jan Šerek > NP č.384 > Referát Představa, že světu vládne náhoda a věci se dějí slepě, bez ohledu na zásluhy, znepokojuje člověka odnepaměti. Zvláště při setkání s výrazně dobrými či zlými událostmi je těžké neptat se proč. Exsituje důvod, proč se mi událost přihodila anebo ne? A pokud takový důvod existuje, je součástí skrytého spravedlivého řádu, který vládne světu?   číst dále Umělec se zavázanýma očima / Jiří Ptáček > NP č.384 > Kultura | Výtvarné umění Na výstavě Jiřího Kovandy a Lumíra Hladíka v pražském výstavním prostoru Svit poutají pozornost především práce druhého z nich. Kurátorka Pavlína Morganová totiž zmapováním jeho tvorby znovu napsala téměř vygumovanou kapitolu českého akčního umění 70. let 20. století.   číst dále Vesmír na vlnách / O. Červinka, Martina Křížková > NP č.384 > Téma čísla „Ale tohle je sakra umění. U-mě-ní,“ slyším se říkat, skoro křičím, sakra, ale on to asi stejně nepochopí. Nemá šajn. Ať dělám cokoli, netuší, která bije, jenom kroutí hlavou, šklebí se trochu, ale šajn nemá.   číst dále Mysli a poslouchej / Martina Křížková > NP č.384 > Téma čísla Rádio 23  vysílá již šest let přes internet pro malý okruh posluchačů. Autoři vzešli z freetekno scény, ale záběr nyní mají mnohem širší.   číst dále