NP č.381 > Pošli to dálGenerace „zbytečných“Jaroslav Fiala

Když dnes mladí lidé v chudinských britských čtvrtích rabují obchody, mohou nám tím ukázat předzvěst blízké budoucnosti.

 

Zkraje připomeňme, že na počátku bouří v britských městech bylo zabití devětadvacetiletého muže, Marka Duggana, londýnskými policisty. Po něm následovala pokojná demonstrace, která žádala vysvětlení, ale úřady na ni nereagovaly. Až pak přišlo rabování, krádeže a masivní zatýkání. Tím to ale neskončilo.

K nepokojům dochází ve čtvrtích s nejvyšší nezaměstnaností, a jejich protagonisty jsou mladí lidé bez práce a životní perspektivy, jejichž počet narůstá celosvětově. Ti, kteří jsou dnes odsunuti do ústraní, aby neobtěžovali slušnou společnost a nekazili obraz šťastných zítřků. Je jen příznačné, že když takoví lidé vyjdou do ulic, vyvolá to pobouření. Politici hájící zájmy velkého byznysu prohlásí, že nejde o nic víc než o kriminální svoloč, která musí být umlčena, a zahájí proti ní nekompromisní tažení. Slušná společnost si na chvíli oddychne. Ale právě že jen na chvíli.

Z pohledu „zbytečných“ mladých lidí jde totiž o přípravu na skutečný život. Na život ve společnosti tenčících se zdrojů, o které se ti bohatší nehodlají dělit, a politici jim v tom přitakávají: „Politici říkají, že krademe a rabujeme, ale opravdoví zločinci jsou oni,“ řekl jeden z nich britským novinářům.

„Zbyteční“ nevěří v současnou společnost ani politiku a chtějí si užít tady a teď. Zároveň nemohou dosáhnout na symboly statusu a úspěchu, kterými jsou obklopeni a které by chtěli mít, jak upozornil sociolog Jan Keller. Řada z nich sice může ještě bydlet u rodičů, ale s přibývajícími léty ztratí i toto zázemí. Stát se o ně nepostará, budou se tedy muset o sebe postarat sami.

Rabující Britové se v tom neliší od lidí v mnoha jiných zemích. Vědí, že je něco špatně. Ale zároveň nenašli nikoho, kdo by hájil jejich zájmy tváří v tvář prohlubující se krizi a neoliberálnímu plundrování. A když vidí chování současných politiků, rozhodli se do plundrování v malém zapojit taky.

 


autor / Jaroslav Fiala VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Pošlete pryč své vojáky! / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.373 > Dějiny přítomnosti Bývá přirovnávána ke známé barmské disidentce Su Ťij, ve Velké Británii obdržela cenu Anny Politkovské a západní média ji považují za jednu ze sta nejvlivnějších osobností loňského roku. Kdo je ta odvážná Afghánka, o které v Česku není moc slyšet?   číst dále Přestat být cizincem / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.342 > Rozhovor Může se Vietnamec stát někdy Čechem? Jak daleko může zajít islamofobie v Evropě? Mohou Češi pomoci řešit izraelsko-palestinský konflikt? Kudy vede hranice mezi nekritickou vstřícnosti a strachem z cizího? Rozhovor s politologem Pavlem Baršou.   číst dále O mostech mezi hudbou a lidmi / Markéta Vinkelhoferová, Jaroslav Fiala > NP č.379 > Téma čísla Spojení hudby a nejmodernějších technologií může vyústit do vzniku pozoruhodných nástrojů, léčby těžkých nemocí i poznávání sebe sama. Americký skladatel Tod Machover se o to pokouší už řadu let v sepjetí s vírou v lidskou tvořivost a změnu k lepšímu.   číst dále Zlo, koště a bradavice / Andrea Novotná, Jaroslav Fiala > NP č.355 > Téma čísla Primitivové a rozvraceči versus normální a slušní lidé. Rozdělování společnosti na nesmiřitelné tábory obvykle provázelo hledání vnitřních nepřátel. Také současné hony na čarodějnice však mají své inkvizitory a oběti, jejichž role se mohou velmi rychle proměňovat.   číst dále