NP č.359 > Pošli to dálKdo nemá gen?Tomáš Havlín

Zatímco v Česku dozněl prvotní mediální zájem o Romana Jocha a chvění přetrvává už jen v určité části společnosti, v Německu se naplno rozhořela kontroverze kolem tamního politického „provokatéra”, Thilo Sarrazina.

 

Člen představenstva Německé spolkové banky a paradoxně stále ještě člen sociální demokracie (SPD) zachází o poznání dál. Jeho výroky na adresu chudých nebo muslimů (často se kryje) jsou všeobecně známé. Nyní se ale Sarrazin rozhodl své vědění systematizovat a statisticky zdůvodnit v knize, ve níž se opírá o populární eugeniku smíšenou s darwinismem. Inteligence se předává v genech, takže i hloupost je dědičná, a pokud navíc mají hloupí vysokou míru porodnosti, je to velmi špatné pro národní genofond, identitu i hospodářství, tvrdí v kostce. Podle Sarrazina je navíc správně, že chudí jsou tam, kde jsou, protože se narodili hloupí a s tím přece nejde nic dělat. Do okamžítého pozdvížení se zapojila média od večerních talkshow po celostátní deníky, v nichž se diskutuje i o tom, zda „biologistickému panoptiku” (FAZ) vůbec věnovat prostor. Také politické spektrum se s výjimkou radikálně pravicové NPD sjednotilo v odmítavé shodě a sociální demokracie řeší problém, jak se zvlčilého patriarchy zbavit. Levicovou image strany nepoškozuje jako první, ale ve srovnání s ostatními „výtečníky”, jako je Walter Clemens (odchod k liberální FDP) nebo Otto Schily (dnes tvář kampaně atomové lobby), působí jako hurikán Katrina.

Možná tolik nesejde, jak dopadne už druhý pokus o zabavení stranické legitimace. Sarrazin sice může přijít o autoritu, ale nic to nezmění na tom, že věšení terče na chudé může v reformami stresované společnosti najít připravené uši.

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

S maringotkou navždy / Martina Křížková > NP č.359 > Téma čísla Dodnes jezdí skoro dvě desítky českých cirkusů. Stále se perou o čest a slávu, jak by řekl Eduard Bass, i když obvykle nedosahují proslulosti svých předchůdců. Toto je ale vyprávění o minulosti, kdy příjezd cirkusu do města byl opravdovou událostí.   číst dále Cirkus jako komentář / Jaroslav Fiala, Tomáš Havlín > NP č.359 > Téma čísla Zatímco zkraje 90. let jezdil Daniel Gulko do Prahy jako bezejmenný umělec, letos se vrátil v čele souboru Cahin Caha jako respektovaná postava nového cirkusu. Přitom si uchoval nejen image backpackera, ale také nevšední otevřenost a svěží názory na svou práci i dění ve společnosti.   číst dále Chytni si svého hašišáka / Petr Pospíšil > NP č.359 > Pošli to dál Mládežník v potrhané mikině s kapucí s nepřítomným výrazem (nakreslený tak, aby co nejvíce připomínal hejkala nebo jinou podivnou postavu z pohádek a večerníčků), pochopitelně potahující ze svého jointa a k němu přistupující nekompromisní příslušník Policie ČR. To je úvodní ilustrace osmistránkového taháku, který pro policisty vydala Národní protidrogová centrála, aby jim připomněla, co je skutečným nebezpečím.   číst dále Rovnost, volnost, bratrství podle Sarkozyho / Alexandr Budka > NP č.359 > Pošli to dál Vyhošťování Romů z Francie se stává pomalu trvalkou zahraničních rubrik a tak nezbývá, než abych také zaujal rozhodné stanovisko. Více než rozhorlení ve mně však celá záležitost vzbuzuje rozpaky. A mnohé otázky.   číst dále