NP č.351 > Pošli to dálV dubnu za odpademMartina Křížková

Je duben, jak má být. Slunečné počasí láká ven. Dostupná zeleň ve městech i mimo ně přetéká lidskou aktivitou. Je vidět, jak občané hromadně běhají, jezdí na kole a kolečkových bruslích, vodí se za ruku navzájem či se psy. A již tradičně také uklízí odpadky. Kdo by neměl rád pohyblivý svátek moderní společnosti každoročně připoutaný k jaru?

 

Skauti z Chomutova si opekli večer buřta až poté, co celý den uklízeli igelitové sáčky, odhozené krabičky od cigaret a jiné smetí na břehu Ohře. V Karlových Varech vyhrál nejlepší dobrovolný uklízeč odpadků deset tisíc korun. V Litvínově zbavovali od lidského nepořádku cyklostezky až do Meziboří klienti veřejné služby.

Na Mt. Everestu právě začal riskantní výstup dvaceti šerpů, kteří doufají uklidit až několik tun odpadu z výšky kolem osmi tisíc metrů a možná i snést pod horu těla několika mrtvých lezců. V Himaláji je ovšem úklidová tradice mladší než v Evropě, takže některé odpadky lze datovat i do časů Hillaryho a ostatky mohou být i starší. Jsou nyní vidět i díky méně hmatatelnému lidskému odpadu: oxidu uhličitému. Se změnami klimatu mizí led, ve kterém byly skryty. To samozřejmě přidává dubnovému rituálu další rozměr. A i budoucnost vypadá slibně.

Produkce odpadu na Západě podobně jako ekonomika sice v poslední době lehce stagnuje, ale ani v příštích letech se nezmenší. Například jen při výrobě notebooku (i toho opravdu malého kolem kila) se od prvotních surovin vyprodukuje devět tun odpadu. Neskončí celý na břehu Ohře, ale i nepatrná část za pěkného počasí při úklidu potěší.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA