NP č.336 > Pošli to dálCIZINCEM V CIVILIZOVANÉ ZEMIMartina Křížková

Cizinecká policie má problém a vypadá to, že s ní i my ostatní. Jde o osobu nového ředitele Vladislava Husáka. Už jenom jeho jmenování budí rozpaky. Potíže se s tímto bývalým příslušníkem SNB táhnou dlouho.

 

Před třemi lety ho coby policejního prezidenta sledovali novináři, jak si jede do práce rychlostí až 190 km v hodině a to několikrát po sobě. V březnu 2007 musel z funkce ředitele rezignovat. Nikoliv díky flagrantnímu zneužívání svého postavení, jak by se po jeho divoké jízdě čekalo, ale proto, že byl vyšetřován Inspekcí ministra vnitra. Zapletl se do kauzy Biolíh a navíc byl spojován s únikem utajovaných informací o ruském agentovi. Na novém místě je již rok, ale až do května jen prozatímně. Poslední srpnový den poskytl Lidovým novinám velký rozhovor, kde komentoval situaci gastarbeitrů v Česku.Od ředitele cizinecké policie zřejmě nelze čekat vstřícný postoj vůči cizincům, zvláště když se ani politici nemají chuť k nim chovat lépe. Určitě lze ale od člověka v jeho postavení očekávat alespoň jistou míru korektnosti, když už ne znalost příslušných zákonů. Protože neznalost komplikované bible jménem cizinecký zákon dokázal hned v prvních odpovědích. Být cizincem v Česku není vůbec jednoduché. Schizofrenní situace, kdy na jedné straně český hospodářský boom do značné míry závisel na levné pracovní síle ze zahraničí a na straně druhé postoj státních institucí včetně cizinecké policie se dal shrnout do jednoduchého hesla: „cizinci tu prostě nemají být“, vyústila pro zahraniční dělníky ve zcela nepřehledné prostředí plné nástrah a pastí. Dokud bylo dost práce, nikdo se o jejich životní podmínky vážněji nestaral. Teď práce je a není. Jak se rychle ukázalo, jsou i v době krize a větší nezaměstnanosti místa, kam Češi už prostě pracovat nepůjdou. Úřady práce ale v současnosti cizincům ve velkém neprodlužují nebo nevydávají nové povolení k práci. České úřady tak sami napomáhají zhoršování jejich situace. Svalovat nyní odpovědnost za tristní stav na samotné zahraniční dělníky, jak to udělal Husák v textu s příznačným názvem: „Cizince jsme nezvali, mohli zůstat doma…“, je nejen velmi nemorální, ale i nebezpečné. Alespoň pokud máme pocit, že tento stát by měl zůstat civilizovanou zemí.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

FESTIVAL BEZ ZDROJE / Klára Doležálková > NP č.336 > Reportáž Když jede čech či moravan do rakouska za kulturou, myslí obvykle na výstavu nebo koncert ve Vídni. Výjimka potvrdila pravidlo u vesnice Zistersdorfu. Mezi ropnými věžemi a větrnými elektrárnami se tu konal hudební festival analog s leitmotivem „bez elektřiny". Na přelomu července a srpna ožil statek Steinberghaus. číst dále ČESKÁ VOLBA: HUMLA NEBO CÍSAŘE? / Jan Stern > NP č.336 > Fejeton Vážení, muži mají sex-appeal. Pokud vám tuto informaci dosud zapírali, tak vám ji s rozhodností sobě vlastní předkládám. Ten sex-appeal je někdy tak velký, že ženám vážně nezávidím, když si musejí mezi jeho jednotlivými generátory vybrat.   číst dále Z KŘÍDLA POD KŘÍDLO / Tomáš Havlín > NP č.336 > Pošli to dál Konec léta se v Praze tradičně ponese v duchu velké cyklojízdy. Ta letošní bude o to zajímavější, že špalírům cyklistů v ulicích, kudy se běžně valí jen auta, bude předcházet opulentní program.   číst dále It‘s a Man‘s World / Alexandr Budka > NP č.336 > Téma čísla „JE TO MUŽSKÝ SVĚT“, PRAVÍ ZNÁMÝ SOULOVÝ HIT A JE PRAVDA, ŽE TO V ČEM ŽIJEME, JE NAVZDORY PROKLAMOVANÉ ROVNOSTI POHLAVÍ VÝSLEDKEM PŮSOBENÍ MUŽŮ. PŘESTO SE DNES MUŽI ČASTO CÍTÍ NEJISTĚ, JAKO BY UŽ PRO NĚ VE SPOLEČNOSTI, KTEROU STVOŘILI, NEBYLO MÍSTO. ČEKAJÍ OPRAVDU MUŽSKÉ POHLAVÍ NĚJAKÉ DRAMATICKÉ ZMĚNY NEBO DOKONCE ZÁNIK?   číst dále