NP č.329 > Pošli to dálCo všechno se nestaloMartina Křížková

Někdo v polovině dubna v noci zapálil dům ve Vítkově, kde spala devítičlenná romská rodina s malými dětmi. Dva dospělí a jedna malá holčička s popáleninami na většině těla byli hospitalizováni. Útok nebyl náhodný, žháři do domu hodili hned tři zápalné lahve s benzínem. Policie nevylučuje, že motivem činu byl holý rasismus.

Pak se stalo toto: město nabídlo zbytku rodiny zcela nevyhovující ubytovnu o dvou místnostech se slovy, že pokud se jim nezdá, mohou jít k příbuzným. Zároveň zorganizovalo sbírku na jejich nové bydlení, která i díky medializaci případu začala rychle fungovat. Rodina díky tomu přišla o část příspěvků od státu. Probudila se policie a do vězeňské nemocnice byl převezen i popálený otec rodiny. Vyhýbal se nástupu trestu za malý přestupek. Čeká na prezidentskou milost.

A co se nestalo: městem neprošla ani jedna demonstrace obyvatel Vítkova, kteří by odsoudili byť jen možnost rasistického útoku na své spoluobčany a vyjádřili jim solidaritu. Na místo neštěstí nepřijel ani prezident, ani premiér, ani ministr vnitra, aby podpořili oběti a připomněli, že podobné věci se v normálních zemích netolerují a že dokud povládnou oni, nemusí se nikdo z nás bát usínat. Ministryně zdravotnictví nenabídla okamžitě obětem školeného psychologa a žádný z úřadů tohoto státu nesáhl do rozpočtových rezerv a neposlal příslušný obnos postižené rodině, ať si za to pořídí nové bydlení. Žádná z firem, které dávají jinak své logo téměř na cokoliv, nechce tiše či veřejně přispět na nová okna. A nikdo z novinářů si případ nevzal za „svou“ kauzu. Nehledě na chybějící projevy emocí, zapálené svíčky, nekonečné vzkazy podpory a jiná stejně důležitá symbolická gesta.

Nelze vždy zabránit tomu, aby se podobné tragédie staly, ale lze zabránit tomu, aby se opakovaly.


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Lekce seznamování pro nepříliš pokročilé / Jan Stern > NP č.329 > Fejeton Ahoj kamarádi, Život každého z nás ovlivní nějaký klasik. V mém případě tím klasikem byl dr. Radim Uzel. Kdysi jsem si v jeho článku přečetl, že muži už to mají dobré, že už dávno pominula éra balení žen, že pánové již nejsou těmi aktivními při seznamování a že v našich časech si ženy samy vyberou a klofnou, co potřebují.   číst dále Lamentace nad očesaným kolem / Tomáš Havlín > NP č.329 > Pošli to dál Ke konci redakční schůze jsem se už trochu zasnil. Představa brzké jízdy na kole s větrem ve vlasech – průnik městem téměř jako symbolická analogie milostného aktu – vytlačila veškeré jednání o tom, co kdo udělá dopříště. Jaké ale na mě čekalo překvapení, když jsem přišel k přivázanému oři. číst dále Válka proti tamtěm / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.329 > Téma čísla Chudoba cti netratí, poučovalo starosvětské přísloví ještě v dobách našich babiček. O pár desítek let a nedospaných ideových kocovin později zmizela přísloví i se svým obsahem v propadlišti dějin. Diskuse o chudých naší doby opanovaly slogany vytvrzené údernými hesly o nepřizpůsobivých a neplatičích. Co se změnilo? číst dále Lepší než slunečný den... / Karel Veselý > NP č.329 > Kultura | Hudba Moimir Papalescu a Tonya Graves jsou the Stylists a na albu Passion is a Fashion stvořili sebevědomou poctu taneční hudbě sedmdesátých let.   číst dále