NP č.442 > Pošli to dálSrdíčka útočí!Anna Hausnerová

Také jste si v uplynulých měsících všimli záplavy „cool" samolepek se srdíčkem, které zamořily Prahu? Kdosi hlásá, že miluje lokalitu, ve které bydlím. Sděluje nám to na lampách veřejného osvětlení, na odpadkových koších a jedna samolepka našla své místo i na plotě naší zahrady.

Také jste si v uplynulých měsících všimli záplavy „cool“ samolepek se srdíčkem, které zamořily Prahu? Kdosi hlásá, že miluje lokalitu, ve které bydlím. Sděluje nám to na lampách veřejného osvětlení, na odpadkových koších a jedna samolepka našla své místo i na plotě naší zahrady. Nejprve jsem tomu nevěnovala příliš pozornosti, když jsem ale zjistila, že je nálepkami poseté celé město i jeho okolí (dotyčný stejně jako já miluje koupání v Berounce!), vzbudilo to moji zvídavost.

 

Guerillově vedená kampaň v pozitivním stylu a s jasným poselstvím: „vyčkej a dozvíš se víc“ jasně předpověděla nápadité rozuzlení. Obrázek srdíčka je nápadně podobný designu pražského metra s typickými barvami. To by chytrému mělo napovědět, mě však nakopl až billboard v pražském metru. „Bojovka je fajn na táborech – parkování před domem“. V ten moment bylo jasno. Žhavé letní počasí, dopravní výluky a vidina brzké dovolené nechaly zapomenout na podzimní komunální volby, díky kterým vyrážejí do boje vedle těch tradičních nové, neokoukané a svěží politické strany a hnutí.

 

Na stránkách Hnutí pro Prahu, které stojí za roztomilou srdíčkovou kampaní, jsem nalezla řadu cenných informací. Jde především o to, aby město, ve kterém žiji, bylo čisté. Tím však není myšleno jen zametené a prosté psích výkalů („Ulice bez psí stolice“), ale především bez účasti těch, kteří tento dojem svévolně a zákeřně narušují. „Tramvají bez plynové masky“ a „Stříkačky jen pro hasiče“ jsou slogany, které jasně říkají, které skupiny lidí je třeba uklidit.

 

O tom, kam odpad odvézt,
už se programové prohlášení nezmiňuje. Zcela jasně ale kampaň hovoří o tom, kdo by tento očistný proces měl realizovat. Úklidová služba v oranžových vestách tentokrát zůstane bez práce a jejich košťata nahradí pracovní pomůcky jiné veřejné služby. „Běh pro radost, ne o život – více strážníků do ulic“! Když
se ukáže na bezdomovce a drogově závislé, lidé rádi zapomenou, že v čele stojí
bratr známého developera Radima Passera, a celá akce tak především zavání pořádným střetem zájmů.
Navrhované „úklidové řešení“ narůstající chudoby přitom už v centu města zaznamenává první „úspěchy“. Desítky lidí obdržely za přestupek na městské části Praha 1 sankci zákazu pobytu a další šli za porušení tohoto zákazu do vězení. Maření úředního rozhodnutí má nejvyšší trestní sazbu tři roky nepodmíněně. Vedení Prahy 1 si tento trest velmi pochvaluje. Pokud setedy v nadcházejících komunálních volbách k moci dostanou srdíčkoví milovníci, dá se očekávat, že v ulicích Prahy budeme časem potkávat jen samé krásné a spokojené lidi s bílými zuby, podobné těm z kandidátky Hnutí pro Prahu. Brrr!

 


autor / Anna Hausnerová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA