NP č.341 > Pošli to dálBez protestů na nádražíMartina Křížková

Bylo po půlnoci a pěkná zima. Panice jsem začala propadat po deseti minutách. Na nádraží se nešlo dostat. Všechny dveře byly zamčené. Věděla jsem, že vlak do Berlína jet musí. Měla jsem na něj lístek.

 

Prostor před budovou byl plný lidí, až na výjimky v mírně dezolátním stavu. Otázkám buď nerozuměli nebo řešili stejný problém. Bylo tam také šest policejních aut. Prázdných. Žádné vysvětlení, směrovka či cokoli, co by člověka zorientovalo. Jen zámky a těžké řetězy na schodech do podchodů. Nezatarasené schodiště jsem objevila až těsně před odjezdem vysněného spoje. Vedlo do hlubin tunelů pod nádražím. Vprostřed stáli dva policisté. S jistou nechutí vyslechli můj dotaz. Nakonec mávli rukou doprava. Ještě jeden tunel a našla jsem malou nehostinnou čekárnu. Rychlík měl třicet minut zpoždění. Šťastně jsem vydechla úlevou. Vlastně jsem to stihla, bylo tam teplo a klid. I v ráji ale občas prší. Napohled milý pán v modré uniformě obcházel v pravidelných intervalech všechny přítomné. Neomlouval se za zpoždění, jak jsem si původně myslela. Kontroloval lístky. Mladou dámu bez něj okamžitě vyhodil na mráz. Nic nepomohlo, že se chtěla prokázat občankou, hotovostí i jménem přítele, který měl přijet z Bratislavy. Nemohla na něj čekat ani na peróně, Hlavní nádraží v Brně je v noci prostě zavřené, i když na něm zastavují vlaky. Na stránkách Českých drah není možné zjistit proč. Jen, že to takto jde už dva roky. Zjevně někdo zašpéroval nádraží, aby „vyřešil“ problém s lidmi bez domova, kteří se tam snažili přespávat. Pochopila jsem, že jsem narazila na meze současné svobody. Po dvaceti letech se lidé v Brně nemohou dostat důstojně v noci na vlak. A nechají si to líbit.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Životopis konzervy / Jaroslav Fiala > NP č.341 > Dějiny přítomnosti Na první pohled se může zdát, že konzervování potravin patří k výdobytkům moderní doby. Potřeba zásobovat rostoucí populaci koncentrovanou ve velkoměstech však nebyla jeho hlavním důvodem. Lidstvo uchovávalo potraviny od úsvitu civilizace kvůli přežití v nepříznivých podmínkách. Dlouhodobou tradici má například sušení, mražení a kvašení.      číst dále Vyváženost musí bejt vy kluci pitomí! / Jan Stern > NP č.341 > Fejeton Milí švejkologové, jistě jste pochopili, kterýže citát ze slavného románu jsem to parafrázoval v titulku tohoto fejetonu a jistě jste si to užili. Vy, kteří neznáte Švejka nazpaměť a jste zmateni, jste vše zajisté pochopili z kontextu. Ale možná zatím nechápete, proč mluvím tentokrát zrovna o vyváženosti.   číst dále Listopad 2009: Svoboda odmítnout / Jaroslav Fiala > NP č.341 > Pošli to dál Publicista Ferdinand Peroutka si zhruba před osmdesáti lety položil otázku „jací jsme“ a svou odpověď shrnul do stejnojmenné knihy. Kritizuje v ní některé obecné rysy Čechů. Ačkoli prý mají porozumění pro jiné kultury, dělá jim potíže žít vlastní ukotvený život. Jenže co dnes znamená ukotvenost?   číst dále Západ jako zjevení? / Petr Pospíšil > NP č.341 > Kultura | Literatura „Vydat knihu s podtitulem sociologické eseje, pakliže je člověk netknut sociologickým vzděláním jako já, je bezpochyby drzost. Ale takoví už jsme my, Freudiáni.Drzí a nevychovaní akademickým bontonem. Myslíme si, že máme klíč ke všemu, a proto vznikají knihy, jako je tato." Tak uvádí Jan Stern svou novou knihu a shrnuje tím důvod si tento vtipný a přitom vážný psychologizující průvodce naší společnosti přečíst. číst dále