NP č.355 > Pošli to dálPravda jako narušitelAlexandr Budka

Server Wikileaks je příkladem všeho dobrého, čím přispěl ke svobodnému šíření informací internet. Umožňuje publikaci citlivých dokumentů, zatímco se pokouší o zachování anonymity svých přispěvatelů.

 

Důvěra je v tomto směru důležitá. Jen díky ní se ti, kteří přicházejí ve veřejné i privátní sféře do kontaktu s kompromitujícími materiály, odhodlají k jejich zveřejnění. Veřejný zájem na odhalení zásadních nepravostí je totiž mnohem větší, než jakýkoli partikulární zájem na utajování. Není náhoda, že server sídlí ve Švédsku, které má v tomto směru velmi vstřícnou legislativu. Nejvíce se projekt proslavil letos na jaře, když zveřejnil americké armádní video, zachycující cynické ostřelování civilistů z vrtulníku hlídkujícího nad Bagdádem. Tím Wikileaks píchla do vosího hnízda. Pentagon prohlásil, že server ohrožuje národní bezpečnost, následovalo zatčení Bradleyho Manninga, armádního analytika, který video poskytl. Podle některých zpráv se tak stalo na udání jednoho ze spolupracovníků serveru. Američané se teď pokoušejí vypátrat provozovatele stránek a dosáhnout jejich likvidace, aby zabránili dalším únikům. Zdá se, že nevadí, že je tím popírán první dodatek ústavy a základní princip, který činil americkou demokracii silnou, totiž schopnost přiznání a nápravy vlastních selhání. Kritici, byť oprávnění, jsou nyní považováni za škůdce. To cosi neblaze připomíná.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Šerif se sovětskou vlajkou / Milan Štefanec > NP č.355 > Referát Podněstří. Pokud se o této nikým neuznané enklávě v Česku vůbec ví, bere se pouze jako postsovětský skanzen. Při pohledu za propagandistické obrázky ovšem vidíme prazvláštní režim, ve kterém je největším podnikatelem prezidentův syn a členy opoziční komunistické strany zatýká policie.   číst dále Žena nemusí mít cíl / Martina Křížková > NP č.355 > Téma čísla Píše jednoduše o svých pocitech a snaze pochopit, co vlastně znamená být sama sebou. Odkazuje na andělskou magii, jiný porod i krmivo pro kočky. Její webové stránky už navštívilo devadesát tisíc lidí. Iva Uhlířová z Ústí nad Labem je skoro čítankovým příkladem renesance českých žen.   číst dále Když je nejlepší nebýt ženou / Ľuba Kobová > NP č.355 > Téma čísla Na sklonku středověku, s nástupm státu, kapitálu a námezdní práce se mnohé v rvropských společnostech nenávratně změnilo. Nezávislé nemajetné ženy ve veřejném prostoru se ukázaly jako nepřijatelné.   číst dále Markétino probuzení / Zuzana Brodilová, Jan Kaňák > NP č.355 > Ženská stránka "Je 31. května 2111, 8:45 ráno. Všem občanům. Za 20 minut zahajujeme pracovní proces. Těšíme se na vaši přítomnost na pracovištích. Opakuji. Je 31. května a za 19 minut zahajujeme pracovní proces," zahlásila 3D tvář moderátorky z několika elektronických ploch rozmístěných na malém libeňském náměstí.   číst dále