NP č.525 > Téma číslaJak přežít... EXEKUCI. DLUHY. KŘIVDU. TLAK.Redakce

Exekuce se stávají silným mediálním tématem, což naznačuje, že jde do tuhého. Je to takové globální oteplování po česku. Pustili jsme se do něj také už kvůli našim prodejcům. Přejeme si změny, aby se jim líp žilo. A každému desátému s nimi...

U každého tématu je vždy zajímavé porovnat záměry, přání a cíle, které jsme měli na startu, když se téma promýšlelo, s tím, jak to nakonec dopadlo. Od začátku jsme věděli, že chceme zdůraznit jednu věc – dluhy se mají platit. Pak jsme také chtěli, aby to nebyla žádná depka a téma vyznělo spíš pozitivně, což je taková naše mantra. Asi nejpřekvapivější vyjádření se nám v tomhle ohledu dostalo od prezidenta České asociace věřitelů Pavla Staňka, který řekl něco, co byste od někoho, kdo hájí práva věřitelů, nečekali. Řekl, že oni nezdůrazňují, aby se dluhy platily, ale aby se řešily. Že i to je svého druhu platba, svého druhu vyrovnávání dluhu. A co se týče nálady, nejsme ani tak pozitivní, jako spíš věcní, z čehož máme ještě větší radost, protože jestli se dnes exekuce v Česku týkají milionu lidí, tedy každého desátého, je třeba si věcně říct, proč se to děje a jak z toho ven. A tak jsou před vámi stránky, na nichž máte celou problematiku předluženosti, exekucí a z nich vycházejících křivd a trápení jako na dlani, navíc protkané mnoha návody a kontakty, na koho se obracet a jak se chovat, ať už vám exekuce přímo nehrozí, nebo jste jimi zavaleni, případně stojíte na druhém břehu, někomu jste půjčili a on vám to nevrací.


Už výše uvedené prohlášení Pavla Staňka odkazuje na to, že si tvůrci systémových opatření začínají uvědomovat, že přílišná tvrdost spolu s absencí motivace nenutí dlužníky své závazky splácet. Pravě naopak. A že jde i z pohledu sociologického o obrovský problém, který mění náladu celé krajiny. Jan Štěpánek se v rozhovoru se sociologem Danielem Prokopem například dostali k tomu, že v regionech, které jsou exekucemi zasažené nejvíce, dochází k sestupnému víru, jenž vysává exekuované peníze, které by v takovém kraji normálně zůstaly. V některých oblastech kvůli tomu zanikly i ty nejzákladnější služby, protože na ně lidé zkrátka nemají peníze. Jak pak vypadá kvalita života a nějaká společenská angažovanost, asi netřeba dále rozvíjet.


Z povídání s právníkem Petrem Němcem, který stojí za projektem exekutormasmulu.cz, zase vyplynulo, že v dluhové problematice je spousta háčků a nastražených pastiček, které lidi úplně zbytečně dostávají do problémů. Ještě stále totiž díky rozhodčím řízením dobíhají protiprávní exekuce, jejichž zastavení závisí na jediné věci – člověk, proti kterému je vedena, se musí sám ozvat. Jenže lidé to nevědí a úvěrové společnosti na to spoléhají a dělají mrtvé brouky, aby exekuce v jejich prospěch nakonec proběhla. Petr Němec už by se dávno chtěl profesně posunout i do jiných oblastí práva, ale dokud tohle systémové bezpráví bude rozvracet rodiny a způsobovat sebevraždy, on prý u tohohle úzkého výseku dluhové problematiky zůstane.


A to jsou jen fragmenty informací a příběhů, které vás na následujících stranách čekají. Ať jsou vám k užitku. Tohle téma si jiný cíl neklade.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Maceška, dáma s neobyčejnou pověstí / Jana Vlková > NP č.525 > Herbárium Viola × wittrockiana - Květina, kterou mnoho lidí spojuje výhradně se hřbitovní výsadbou, se prodrala do nejlepších hipsterských restaurací. Tak rozporuplnou rostlinu potkáte málokdy. číst dále Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále Podivné dědictví / Stanislav Komárek > NP č.525 > Jiné čtení Člověk je mezi všemi bytostmi jistě nejchudší na pevná vrozená schémata pro jednání a nejpřístupnější výchovným a kulturním vlivům, ale to zdaleka neznamená, že naše vrozené dispozice jsou nicotné a lze je zanedbat – při bližším pohledu naopak vidíme velice jasně, že mnoho našich reakcí a přání patří spíše do východoafrické savany úsvitu lidstva nežli mezi kompjútry a šanony. číst dále