NP č.523 > Téma číslaPomalá versus rychlá módaRedakce

Lidé na následujících stranách nepodléhají pocitu, že s věcmi nejde hýbat, protože jsou zasazené do příliš velkých bloků vlivu a zájmů. Lidé, kteří se rozhodli zpomalit, dělat věci přirozeně a s rozumem v hrsti. Slow fashion.

Jak už jsme napsali v podtitulku na titulní stranu – slow fashion vrací módnímu průmyslu lidský rozměr, řekli bychom dokonce mezilidský, což jsme měli za posledních čtrnáct dní možnost pocítit na vlastní kůži, kam jsme se vrtli. Principy schované v pomalé módě odkazují ke zdravému rozumu, ke sdílení – ať už věcí, nebo myšlenek a nápadů –
k udržitelnosti, kreativitě, kultivaci životní radosti, tvořivosti, vědomé zodpovědnosti... A k tomu všemu stíháte cítit a prožívat vlastní život, jak nám v rozhovoru říkala zakladatelka Meera Designu Klára Stejskalová: „Zkuste žít rychle, když šijete pomalé oblečení..." To prostě nejde.


Hostům tohoto čísla jsme položili otázku, jestli je skutečně třeba vymezovat se proti velkoobjemové fast fashion tak vehementně. Data a statistiky, kterými jsme byli zavaleni, nás na pochybách opravdu nenechaly.


Bavlník se dnes musí pěstovat v tak obrovském množství, že se na jeho rychlení spotřebovává kromě enormního množství vody také velké množství chemikálií. Ty se pak skrze textilní vlákno dostávají nejen do našich těl, ale při praní i do našich vod. Pomalou lodní dopravu nahradila letecká, která je tak drahá, že si provozovatelé továren berou tyto náklady zpět na platech svých dělníků a módní průmysl je dnes zařazen mezi pět průmyslových odvětví, která se dají bez přehánění označit za moderní otroctví. Jednoduchou strategií, jak i na levném zboží vydělat, je zavedení trendů a rychle se měnících sezon, které oblečení zcela devalvuje už po několika měsících, a to v obrovských hromadách končí buď v odpadu, nebo v second handech. Nízká cena textilu, který každoročně zaplavuje i naše města, vzniká takzvanou externalizací, kdy na tuto naši výhodnou cenu doplácejí miliony dělníků především v jihovýchodní Asii. Majitelé jim neplatí zdravotní a sociální pojištění, neexistují mateřské dovolené ani nemocenské... No řekněte, není tohle naše na první pohled povrchně líbivé módní téma extrémně důležité?


Kromě dat a statistik budete číst příběhy lidí, kteří sbírají následovníky, motivují je ke změnám, jež se zatím sice plíživě, ale o to víc důkladně stávají protitrendem. Návrhářka Lubica Skalská (autorka modelů z titulní strany), tento protitrend popisuje takto: „Vždy, když jsem měla možnost být v přítomnosti mé babičky, která právě pracovala na velkém háčkovaném ubruse, celou místnost najednou zalila klidná atmosféra a radost z nádherných květů, které jí vznikaly pod rukama."


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Zůstat aktivní / Štěpán Materna > NP č.523 > Startér Ať už si o společenské, politické nebo jakékoli jiné situaci v Česku myslíte cokoli, asi budete souhlasit, že více aktivních mladých lidí nemůže uškodit. Společnost Člověk v tísni jim jde naproti a rozhodla se je sama vyhledávat. V rámci projektu Jeden svět na školách uspořádala letos už třetí ročník soutěže Hledá se LEADr. číst dále Slunečnice roční / Jana Vlková > NP č.523 > Herbárium Helianthus annuus - Květy slunečnic patří k těm nejfotogeničtějším. Jako příklad heliotropismu nechybějí v žádné učebnici botaniky. Za sluncem se otáčejí ale pouze tehdy, dokud plně nerozkvetou. Mají na tisíce odrůd. číst dále Mistr Jan / Ivan Adamovič > NP č.523 > Kultura Palachův čin je pro řadu Čechů jakýmsi absolutním aktem, jemuž se buď snaží marně porozumět, nebo s ním poměřují svoje vlastní životy. Režisér Robert Sedláček, který se rád zabývá těmi největšími a nejsilnějšími tématy české společnosti, natočil k padesátému výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR film Jan Palach. číst dále Přežil jsem svou revoltu / Jana Hessová > NP č.523 > Prodejci NP Richard třicet let frčel na opiátech, má na to vysvědčení od Karla Nešpora a rozhodně ne z legrace. Před dvěma lety tuhle „kariéru“ ukončil, a začínáte tak právě číst tzv. háelpéčko neboli hluboký lidský příběh. číst dále