Téma čísla
Dobrou chuť / Redakce
Míra jakési společenské vyspělosti, kulturní a ekonomické, ale i morální, se dá odvodit od celé řady věcí. Jedním z těch nejzajímavějších indikátorů je vztah společnosti k jídlu. A když se podíváme na náš vztah k jídlu, není to s námi za až tak úplně špatné.
K jídlu nemáme vztah. Proto s ním plýtváme / Jan Štěpánek
Projekt Fairdining je výsledkem diplomové práce Barbory Kebové. Jeho cílem je poskytovat restauracím, kavárnám, barům a dalším gastro provozům poradenství ohledně možností, jak zefektivňovat fungování podniku v rámci principů udržitelného rozvoje.
Prostě chleba / Jan Štěpánek
Maškrtnica, blogerka, pekařka a novinářka, jejíž články, fotky a recepty sledují desítky tisíc lidí. Pořádá kurzy pečení chleba, stojí v čele kultovního internetového fóra PečemPecen. Gastrocelebrita své generace.
Spotřebujte do data zkázy / Barbora Kebová
Do odpadu putuje celá třetina všech globálně vyprodukovaných potravin,
což je množství, které by dokázalo nasytit více než
dvě miliardy lidí. Okolo
8,8 milionu tun potravin je
jen v EU vyhozeno kvůli nepřesnému označování trvanlivosti. Z evropských (ale i českých) průzkumů jasně vyplývá, že spotřebitelé datům na obalech nerozumějí, s potravinami nakládají nesprávně a naprosto nezávadné potraviny tak často končí úplně zbytečně v koši.
Půst redukuje na samou podstatu / Kateřina Papežová
Je tu masopust! A po něm půst. Odepření si potravy je prastará praxe, která dokáže vaše tělo zresetovat a vyladit do bezchybné harmonie.
Jak je to s duší?
ročník 2019
čísla 529 - 548
celý archiv