NP č.518 > HerbáriumKontryhel pastvinnýJana Vlková

Alchemilla monticola
Rostlina, kterou skoro každý pozná, ale skoro nic o ní neví.

Kontryhel pastvinný je vytrvalá, trsnatá bylina, jejíž lodyhy a řapíky jsou porostlé jemnými stříbrnými chloupky. Listy mají v zásadě okrouhle ledvinitý tvar, z něhož ovšem vybíhají trojúhelníkovité laloky, které mají na každé straně 6 až 9 zubů. Květy jsou titěrné zelené a tvoří drobná květenství zvané vijany. Nejraději má vlhké louky a pastviny, ale intenzivní pěstování trav ho vytlačuje a stává se vzácným.

 

Co s ním v kuchyni
Květy i listy kontryhele jsou trochu chuťově urputné, což se může v kuchyni hodit, když je hlavní prioritou trvanlivost. Sbírají se květenství a nejmladší lístečky, které jsou ještě jemné a na nichž je ještě patrné typické sukénkové skládání. Obojí vydrží v lednici i týden, pokud je to dobře uloženo.

 

Květy jsou jedny z mála, které se hodí i na dekorace teplých pokrmů, i když jen těsně před podáváním. Listy se mohou dávat nakrájené na jemno do letních salátů, které doladí jemně svíravou chutí. Dají se použít i celé jako dekorativní podložka na nejrůznější letní studené mísy třeba i pro lepší prezentaci jídel připravených pro grilování.

 

Co se o něm povídá
Německy se rostlina lidově nazývá Frauenmantel, tedy pláštík Panny Marie. Jednak tak vypadá a také se v léčitelství používá na různé ženské problémy. Stahuje totiž svaly, čímž ulevuje třeba příliš silné menstruaci. Provází ho řada pověr spojených především s kapkami rosy zachycovanými do listů. V barokní praxi se tato voda používala jako jedna z přísad pro výrobu kamene mudrců. Odtud i latinský název Alchemilla – miláček alchymistů.

 

Ve venkovské praxi se používal jako pleťová voda. Je dosti pravděpodobné, že adstringentní látky vylouhované z listu působí vypínání pokožky spíš než vznik kamene mudrců.


autor / Jana Vlková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Dvě ruce a jeden život / Jakub Yellen > NP č.518 > Téma čísla Jestli hledáme pozitivní hnutí, které by se Sudety výrazněji hýbalo, najdeme ho prý v malé zastrčené obci Valeč na pomezí Karlovarského a Ústeckého kraje. To byl tip, který se k nám donesl. Vydali jsme se tam a strávili dva dny uprostřed opravdu nových Sudet. číst dále Duchovní anarchie / Benjamin Slavík > NP č.518 > Kultura Trpitelka Jana z Arku jako rozpustilá dívka? Duchovní film coby muzikál, ve kterém zazní metalové kytary? Taneční film, v němž se netančí? Film o dětství naplněný spiritualitou a tělesným utrpením dětí? Máte-li dost strnulých stereotypů v myšlení a kinematografii, podívejte se na film Janička. Následující esej se vám pokusí vysvětlit, proč není pouhým anarchistickým gestem. číst dále Valečský kastelán / Jana Hessová > NP č.518 > Téma čísla Sudety mu učarovaly. Tomáš Petr obnovuje chátrající a zaniklé památky a inspiruje komunitní život ve Valči. Setkáváme se v zámecké Prádelně, kde kromě výborného občerstvení prodávají i vstupenky do zámku, takže má lepší návštěvní dobu než Karlštejn. číst dále Od Windows ke globální pandemii chřipky / Darek Šmíd > NP č.518 > Novinky / Technoskop Bill Gates, tvůrce operačního systému Windows, vyjádřil obavy ohledně hrozby celosvětové smrtící pandemie chřipky; nezůstává ale u pouhých obav a spustil iniciativu, která by jí měla zabránit. číst dále