NP č.504 > Téma číslaSlovenštinaŠtěpán Materna

My Češi máme pro slovenštinu slabost. Pro její měkkost a hravost. Jak svůj rodný jazyk vnímá rapper, pro kterého je hra s mateřštinou denním chlebem?

V dřevních dobách počátků českého a slovenského hiphopu jsem vždy lehce tíhl k tomu slovenskému, reprezentovanému především skupinou Trosky. Jaksi zpovzdálí a nikterak náruživě sleduji obě scény dodnes. Ale co je to, co dělá ze slovenského rapu něco lepšího, na to jsem vlastně nikdy nepřišel. Zeptal jsem se proto jednoho z nejpovolanějších – rappera, DJ, hudebního producenta a moderátora Branislava Kováče, známého jako Vec. Spolu s Midim zakládal roku 1992 skupinu Trosky, která v listopadu odehraje svůj koncert v Praze.

 

Často tvoříte s českými rappery. Jak vnímáte rozdíly slovenštiny a češtiny pro hiphopovou tvorbu?
Keďže je slovenčina môj materinský jazyk, veľa vecí, z ktorých sú Česi odvarení, je pre mňa úplne prirodzené. Tiež bývam často namäkko z pražského slangu, pričom pre Pražákov je všedný. Alebo dnes som vám, Čechom, na chvíľu závidel slovo „aniž", lebo keď som hľadal slovenský ekvivalent, napadol ma len výraz „bez toho, aby", čo je v rape strašne nepraktické a dlhé spojenie. A takto by som mohol pokračovať do nekonečna. Oba naše jazyky majú veľa plusov aj mínusov, je to vždy len o mozgu, ktorý ho spracováva.

 

Máte pocit, že slovenština je pro Čechy přitažlivá?
Veľakrát som sa stretol s názorom, že „slovenština je hrozně sexy". Je pravda, že mi to vždy vraveli ženy, takže vysvetlení, prečo by to tak mohlo byť, sa ponúka hneď niekoľko. Nechajme sex faktor tak a venujme sa faktom. Máme niečo, čo vám chýba: dvojhlásky ia, ie, iu a tie môžu naozaj navodiť dojem, že hovoríme mäkšie. Podľa mňa to je ale kokotina. Dúfam, že som sa vyjadril dosť tvrdo. :)


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA