NP č.472 > Pošli to dálZrno od plevRad Bandit

Dospět k onomu zenovému pocitu, že svět je nakonec přátelské místo, nebylo v nedávné době úplně jednoduché.

Máme za sebou víkend, kdy jsme poslouchali petardy, vzduchem svištící cihly dopadající na kamarády, nadávky holých lebek zahalených do bílých kukel, kdy téhož večera, na krátko, ale přece, vzplálo pražské autonomní sociální centrum Klinika. Nebylo to láskou, solidaritou a porozuměním, jak tomu v případě Kliniky bývá, zahořelo světlicemi házenými maskovanými chuligány, kteří bez skrupulí sedli na Hlaváku na tramvaj a jali se vykonávat spravedlnost.

Co následovalo poté, však za pozornost stojí. Na podporu Kliniky vystoupili politici a političky, od kterých by to snad nikdo nečekal. Přítomnost primátorky Krnáčové na nedělním setkání na Parukářce byla poněkud překvapivá, stejně jako podpora velké většiny médií a některých institucí. Také komentáře pod články na serveru iDnes tentokrát nabízely o něco smířlivější čtení. Skoro jako kdyby společnost jako celek útok odsoudila a spojení Kliniky s pomocí uprchlíkům nebylo najednou tolik podstatné. Někteří lidé si zkrátka vzpomněli, co znamená demokracie a že ji přece jen chtějí, a to se počítá.

Snad tedy pro jednou máme důkaz, že bez ohledu na názor na migraci se shodneme, že je nebezpečí fašizace české společnosti reálné. Při pohledu na táty a mámy, kteří s českými vlajkami postávají v podhradí a spílají „chcípněte vy zasraní zmrdi“ směrem k antifašistickým zástupům hlavně mladých lidí, je zřejmé, že o uprchlíky už dávno nejde. Oddělilo se zrno od plev a vypadá to, že má jedna země definitivně problém s fašismem. Že to víme, je dobře. Že jej velká část společnosti odsoudila, je zázrak.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Spořádané čtverce / Rad Bandit > NP č.457 > Pošli to dál Mám rád domy. Řady domů, kolem nich ploty, popelnice, auta, lampy a šňůrky silnic, teda spíš kostičky. Zkrátka ulice. Ulice zabočí, většinou za roh, a už je z toho výlet kolem bloku, neboli krátká kostička. Tak ji zná můj pes. Takových čtverců je nekonečně, dají se z nich dělat obdélníky, klikaté cik-caky, krátké i hodinové, úplný labyrint, když chcete – Žižkov. číst dále Přítomnost se stává budoucností / Rad Bandit > NP č.484 > Pošli to dál Světová zdravotnická organizace (WHO) se chystá zrušit transsexualitu jako psychiatrické onemocnění. S třicetiletým zpožděním za lesbami a gayi se tak i transsexuálové dočkají „uzdravení“.   číst dále Aktivistické cívíčko / Rad Bandit > NP č.469 > Pošli to dál Byla na cestách. Napsali jí, ať prý pošle aktivistický životopis, oni to proberou na plenárním zasedání a dají vědět. Neucházela se o práci, šlo jí jen o to, jestli si může na týden ustlat na podlaze jednoho studeného baráku ve Vancouveru po cestě z druhé strany planety. číst dále Radikální knihovnice / Rad Bandit > NP č.467 > Pošli to dál Dnes se často mluví o radikální sociální práci – musíme jít ke kořenům, problémy řešit tam, kde vznikají, kriticky nahlížet systém, odstraňovat rozdíly. Vezměme si proto příklad z bojovných knihovnic. číst dále