NP č.482 > Pošli to dálJiné maso je možné!Rad Bandit

Představte si malou krabici, něco jako troubu, do které se vloží malé množství zvířecí tkáně a nastolením správných podmínek v onom klonátoru vyroste perfektní kus svalu. Řízek je na světě.

Alespoň tak jednoduše svůj vynález podává profesor Yaakov Nahmias z Centra pro bioinženýrství na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Klonované maso nemá být jen pošušňáním pro etické vegetariány, ale podle ambiciózních plánů může zachránit planetu před globálním oteplováním, šetří vodu, lesy a další přírodní zdroje. Trouby budou jednoduše umístitelné do obchoďáků, do restaurací anebo dokonce doma. Projekt SuperMaso slibuje dokonce levnější cenu v porovnání s „živým“ masem, protože na jeho výrobu nebude nutno chovat miliony zvířat v nelidských podmínkách. Kde je tedy ten zakopaný pes, který se dá vycítit na hony daleko?

 

Vývojáři SuperMasa už nám neříkají, kam budeme chodit na zvířecí tkáň. Jde o pouhou genetickou kopii originálu. Že živé zvíře muselo stejně zemřít, aby řízek v troubě mohl vůbec vyrůst na prvním místě, už vegetariány a vegany zřejmě v klidu nenechá. Skeptici a odpůrci klonovaného masa navíc tvrdí, že už jej máme dávno na stole, aniž bychom o tom cokoli věděli, a že bioinženýrství je stejně nebezpečná hra s ohněm, jako je ta s jinými geneticky modifikovanými potravinami, což dokazuje například bezhlavé monopolistické řádění firmy Monsanto.

 

Vzhledem k vlně veřejného zájmu, ke které schválení klonovaného masa jako bezpečného americkou FDA (Food and Drug Administration) vedlo, nejméně třináct států v USA zavedlo povinnost identifikovat klonované produkty živočišného původu. Nicméně – protože ani vědci nedokáží rozeznat rozdíl mezi klonovaným a neklonovaným masem zvířat – prosazování těchto zákonů bude stejně plavat na vodě. Pokud tak lidé dále chtějí mít jistotu, že nesahají po jídle spojeném s utrpením či zbytečnou devastací planety, nezbyde jim i nadále než sáhnout po zavedeném veganství, vegetariánství, či s přimhouřenýma očima po kategorii bio.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále Jdu do toho s chutí / Tomáš Havlín > NP č.482 > Uličníci Vzepřel se démonu alkoholu a říká, že je dnes spokojenější. Karel Rusnák prodává Brňanům Nový Prostor a stará se, aby se při pochůzkách městem nemuseli brodit odpadky. číst dále Kdo hraje hry, nezlobí / Jakub Bažant > NP č.482 > Téma čísla Olympijské hry jsou globální celebritou svého druhu. Zpovykanou a povýšenou, nebo sociálně citlivou, jak si je představoval Pierre de Coubertin?   číst dále Modrá, nikoli zelená planeta / Barbora Šimková > NP č.482 > Pošli to dál Jednadvacátý mezinárodní klimatický summit ze sklonku minulého roku byl ve znamení příprav na nadcházející změny podnebí. Takřka celý svět se shodl na nutnosti snížit emise o dvě procenta. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením a místy i k velmi radikálním plánům. Třeba v Kodani, jež se má v poměrně blízké budoucnosti stát uhlíkově neutrálním městem. Podpora cyklodopravy je tu samozřejmostí. číst dále