NP č.465 > FejetonTeologie osvobození z MalešicJan Stern

Mezi námi žijí takzvaní kreacionisté. Tedy ti, co věří, že náš vesmír nevznikl samovolně, ale byl stvořen. Velikým Tvůrcem.

Aby bylo jasno, nepatřím k těm, kdo se kreacionistům posmívají. Nevím, jestli byl náš vesmír stvořen, nebo vznikl omylem někde v urychlovači jakéhosi nepředstavitelně jiného CERNu. A upřímně: je mi to i vcelku jedno. Mě na kreacionistech fascinuje a dráždí jiná věc než jejich víra v existenci Velikého Tvůrce – jejich důvěra v něj!

Skutečným kreacionistou může být jen ten, kdo se tvorbě nepodíval nikdy pod sukénku. Já se jí tam podíval a mohu svědčit o lecjaké zakřivenině.

Každý kovaný kreacionista bere za hotové a jaksi automatické, že jeho Veliký Tvůrce byl při tvorbě Vesmíru v super formě. Že ze sebe vytřepal majstrštyk. Fakt by mě zajímalo, z čeho tak lze usuzovat.

Ten váš super vesmír, milí kreacionisté, nemusí být žádná velká hitovka. Napadlo vás někdy, že to může být „dvojka“? Pokračování úspěšné jedničky? Třeba Bridget Jonesové? Nebo Terminátora? Chápete, že váš Velký Tvůrce kdysi mohl někde stvořit fakt slušný vesmír a pak na něm studio chtělo, aby toho úspěchu prostě využil, nějak splácal plus mínus to samé, dal tam dvakrát tolik bouraček, žvanících mimin nebo vyhřezávajících slizounů nebo nechal Granta s Firthem dvakrát tak dlouhou dobu se fackovat a vyšlo z toho tohleto, v čem dneska žijeme? Vy se chvějete blahem, když někde vybuchne supernova, ale jste si jistí, že v jedničce nebyly efekty mnohem lepší a méně samoúčelné? Nevíte o tom nic!

A dvojka je prosímvás ještě lepší varianta. Ona to taky může být trojka, na kterou si najmuli místo velkého mistra nadějného hongkongského režiséra. A největší hvězda taky mohla odmítnout v týhle kašičce se sníženým rozpočtem hrát a místo ní tam šoupli mexického modela, aby oslovili latinoamerický trh. Pro vás je Mléčná dráha dokonalá – ale co když mlíko jen zaskakuje za Chardonnay, ročník 85, na které už prostě váš hongkongský Jahve neměl? Já proti tomu vašemu Hospodinovi nic nemám. Třeba kdysi stvořil opravdovou klasiku – dejme tomu Slunce, seno, jahody. No jo, ale žijete ve Slunce, senu? Není to náhodou Kameňák? Estrádní sekvence starejch fórů? Zkuste se na to při modlitbě zeptat. Ne že bych nevěděl, jaký bude výsledek. Neřekne vám o tom vůbec nic. Ani Trošku.

Jste tak naivní, až je mi vás líto. Víte třeba, co je to adaptace? To třeba v Americe natočí slušný sitcom, dejme tomu, že se jmenuje Raymonda má každý rád, a pak přijde někdo tady za nějakým joudou z Malešic a řekne mu, ať to „adaptuje“ na české poměry. A protože jouda je jouda, který neví, proč to vlastně mělo v té Americe úspěch, tak místo amerického rednecka tam napíše takovýho z nejasných důvodů uřvanýho dědka, místo typické fajn holky od plotny tam frknou místní sexbombu, která je všechno, jen ne fajn a od plotny, no a celý to má jako vždycky zachránit Novotný. A teď mi řekněte, když večer hoří a padají hvězdy – padají z Raymonda, nebo z přitroublýho Rudyho? Nevíte. Nemůžete vědět. A přesto se klaníte před Velkým Joudou.

Anebo víte, co je to sequel? To se docela povede nějaký seriál, řekněme Přátelé, oni si změří, která postava je nejpopulárnější a udělají z ní hlavního hrdinu jiného seriálu. No samozřejmě, že to musejí po dvou sériích stopnout, protože ta hlavní postava sama nefunguje. Jenže vy v tý slátanině možná hrajete a chtějí po vás dojetí, jako když Rachel rodí.

Já vím, na co vás dostali. Vy prostě nemůžete uvěřit, že by ten váš tvůrce, i kdyby to byl třebas packal, neznal pointu. A kdo zná pointu, finále, ten podle vás zná smysl a je třeba jít za ním. Svatá ty prostoto... Ten váš tvůrce nemusí mít o pointě ani potuchy! Třeba ho prostě tlačil termín, třeba měl odevzdat fejeton do čtvrtka a ve středu večer ho konečně napadla aspoň trochu únosná blbůstka, na který by to šlo postavit, ale nějakej rozumnej závěr ze sebe ve čtvrtek ráno nedokázal vytlačit ani za boha.

Vy věříte do posledních řádků, že zná řešení. Vy poctivě čtete a doufáte. Ale nakonec taky může přijít jenom něco jako: A to by bylo pro dnešek všechno, přátelé.

Zklamání? Poučení!

 


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Sociologie amarounů / Jan Stern > NP č.453 > Fejeton Často přemýšlím nad tím, jací jsme my Češi. Myslím, že o sobě moc nevíme. Říkáme o sobě třeba, že krademe. Ale krade se všude po světě a mnohde mnohem víc. Říkáme o sobě, že pijeme. No, to nelze zpochybnit, pijeme hodně, pijeme víc než Rusové a Dánové. Pijeme Ligu mistrů. Leč přesto před nás statistika Mezinárodní zdravotnické organizace předsadila ještě jeden více kořalnický národ – Moldavce. Takže žádné Nagano, žádný Bělehrad, pouhé důstojné Chile 62. Myslíme si o sobě třeba taky, že jsme ateisté. A přitom každý druhý kolem mě věří na horoskopy, reinkarnaci, UFO a ilumináty. Kdepak, všechny tyhle definice jsou mimo. číst dále Univerzity čobogaj něbogaj / Jan Stern > NP č.472 > Fejeton Jeden dosti přeceňovaný autor kdysi vydělal pár milionů na tom, když nám prozradil, že všechno, co kdy potřeboval znát, se naučil v mateřské školce. Já, jakožto autor dosti nedoceněný, myslím si o tom svoje. číst dále Čtvrtohry / Jan Stern > NP č.515 > Fejeton Geologové nám tvrdí, že žijeme ve čtvrtohorách. Ve skutečnosti však žijeme ve čtvrtohrách. (a zapomeňte prosím na Hunger Games a jiné pitominy.) číst dále