NP č.443 > Pošli to dálPýcha a předsudkyRad Bandit

Byli často černí, černé nebo latino, chudí, transvestité, prostituté, bez domova a viditelně queer. Policajti se chodívali na „odpadlících" newyorské Greenwich Village rutinně vymlátit. Z nejzapadlejších barů a špinavých drag kabaretů tahali za vlasy muže v přiléhavých šatech a ženy v oblecích s kravatou a házeli s nimi do antonů, aby bití mohlo pokračovat na policejních stanicích.

Byli často černí, černé nebo latino, chudí, transvestité, prostituté, bez domova a viditelně queer. Policajti se chodívali na „odpadlících“ newyorské Greenwich Village rutinně vymlátit. Z nejzapadlejších barů a špinavých drag kabaretů tahali za vlasy muže v přiléhavých šatech a ženy v oblecích s kravatou a házeli s nimi do antonů, aby bití mohlo pokračovat na policejních stanicích.

 

Vybrali si ale špatnou dobu a špatnou oběť. Možná pomohly tehdejší antirasistické a lidskoprávní nálady a protesty proti nesmyslné válce ve Vietnamu. Každopádně narazili na odpor. Série spontánních násilných demostrací, která proti policejnímu teroru propukla 28. června 1969, tenhle útisk zastavila v USA už napořád a do dějin se zapsala jako Stonewallské povstání. Právě tehdy vznikla ona hrdost a s ní právo na život bez násilí a odsouzení pro jedny z nejvíce vyčleněných skupin, k nimž právě trans lidé, gayové a lesby patřili. Ne před čtyřmi roky, kdy vznikla Prague Pride.

 

Jenže někdo na to zapomněl. Musel. Jinak by přece organizátoři neakceptovali partnerství izraelské ambasády zrovna ve chvíli, kdy Izrael čelí obvinění z válečných zločinů. Neodmítli by pro změnu odbornou debatu na téma pedofilie, o kterou usilovala organizace ČEPEK. Došlo by jim totiž, že ten mladý kluk, co tenkrát na Stonewallu jako jeden z prvních hodil kámen na policajty, a umožnil i jim právo na existenci, byl transvestitní prostitut, a to tenkrát taky nebylo cool. A už vůbec by se nesnažili nejviditelněji oslovit veřejnost pomocí uplakaného videa se sexy herečkou vyzývající lidi, aby se stali avatarem někomu z východu. Stonewallské buzny nebyly žádné chudinky a tohle měl být pochod hrdosti. Vykašlaly by se na VIP zóny, věděly by, že při oslavě inkluze vyčleňování smrdí. Vykašlaly by se na Pet Shop Boys, vykašlaly by se i na Microsoft a barevné balónky Googlu. Místo průvodu firem s alegorickými vozy by na ty vozy zase vylezly opravdové bytosti - devianti, kurvy a buzny bez domova - a všichni by si mohli na chvíli bez ptaní vzít právo na existenci, bez ohledu na genderovou identitu či neidentitu, sexuální preference, životní styl a příslušnost k té či oné elitní či deklasované skupině. Místo toho ale v Praze proběhla hezká multifiremní párty. Jen je s podivem, že po ní nějaký ten gay, lesba nebo trans hrdě nehodili kamenem.


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA