NP č.405 > FejetonTykadla pryč od berušek!Jan Stern

Má zdaleka nejoblíbenější konspirační teorie vypráví o tom, kterak nám zatrolení piklící biologové zatajují, že hmyz vůbec nezapadá do evolučních linií a že jde tudíž o mimozemský výsadek, civilizaci vetřelců, která, vybavena na přežití všech myslitelných katastrof, čeká, až pozemské rybo-savco-lidské linii dojde dech, a pak shrábne celou planetu.

 

Možná prý i některý z hmyzích druhů je již připraven na vývoj inteligentního tvora, nebo dokonce již tuto vyšší inteligenci má – nejspíše prý šváb – a jen před námi si zatím hraje na blbce, dokud tady nebude moct být opravdu pánem.

Zdá se mi to být zcela přesvědčivou konstrukcí, jen v jedné věci s konspiračními teoretiky nesouhlasím. Že hmyz čeká na náš pád zcela pasivně. Vždyť je zcela zřejmé, že naší civilizaci byla již dávno vyhlášena válka, že vetřelci po nás jdou a jsou nemilosrdní. Řada teroristických akcí je přímo spektakulárních. Včely zavile opylují naše plodiny, dobře vědouce, že jsou narvané dusičnany (bioplodiny biodusičnany), a takto nás jednoho dne vyhubí. Kůrovec bere útokem Šumavu a nebýt všeznalce, který má rád pěší turistiku, a proto ho udělali správcem parku (po dobré zkušenosti s jeho působením ve funkci ministra dopravy, kterou si vysloužil tím, že si v dětství rád hrál s vláčky), tak savčí pevnost už dávno padla. Žížaly se po vzoru kamikadze divoce nechávají nabodávat na háčky a decimují takto rybí populace, z nichž by mohl jednou na pevninu připlazit se znovu obratlovec, rozjet opět evoluci a začít konkurovat broukocivilizaci.

Největší umělecká díla hrozbu potměšilého útoku ve svém velkém tušení již ostatně dávno zobrazila: Moucha, Arachnophobia, Roj, Brouk v hlavě. Bohužel úpadková západní kultura zplodila i řadu nihilistických, sebenenávistných, ba nebojím se říci velezrádných produktů. Ferda mravenec, Včelka Mája, Mravenec Z, Příběhy včelích medvídků (byť mnohorozměrná postava Pučmelouda v sobě má i cosi varujícího a burcujícího) a samozřejmě Trhák, s obludnou hymnou všech zrádců naší domovské linie Nech brouka žít.

Řeknu to upřímně a vlastenecky: já tu hmyzí verbež nenávidím a už odmala jsem tak nějak cítil, že se jí nedá věřit. Ono dokud jen tak škodí, to se snad dá ještě vydržet. Ale nejhorší je, když se nám ta invazivní cizopasící chamraď začne vysmívat. Mávám rukou nad tím, že jsem musel v osmi letech jít kvůli jedné z čeledí dohola, aniž by to tehdy bylo v módě. Mávám rukou nad tím, že do hola (ale v jiných partiích) musela jít kvůli příbuzné čeledi v osmnácti letech má starší sestra, v okolí nazývaná Veselá Jarča. Jsem ochoten přehlédnout i to, že mouční červi znehodnotili všech pět tun mouky, kterou má babička skladovala ve spíži, patrně pro případ válečného konfliktu se státy NATO, čímž devalvovali veškeré rodinné jmění. Jsou však věci, které odpustit nejde. Jak mám chápat, že mě ještě nikdy nebodl komár?! O co tady komu jde?!

Ne, nedivte se prosím mému rozhořčení. Není vůbec nelogické. Mohlo by být. Ale není, a to kvůli té zatrolené okurkové sezóně. I toto léto, jako již tradičně, totiž tři nejserióznější zpravodajské servery udělaly v nouzi nejvyšší otvírák z informace, že lidi, které obzvláště štípou komáři a jiná havěť, mají prý sex-appel. No a ti, kteří havěti nechutnají, jsou prý jaksi nechutní i pro přísavky lidské.

A to už je trochu moc. Př itáhnout si z vesmíru, př ikrmovat dusičnany, harašit s našima krásnýma blond beruškama a makovejma brunet panenkama a ještě se mi vysmívat? Tak to ne přátelé, zejtra kupuju Biolit i Ortosan a rozdáme si to na férovku!

 


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Univerzity čobogaj něbogaj / Jan Stern > NP č.472 > Fejeton Jeden dosti přeceňovaný autor kdysi vydělal pár milionů na tom, když nám prozradil, že všechno, co kdy potřeboval znát, se naučil v mateřské školce. Já, jakožto autor dosti nedoceněný, myslím si o tom svoje. číst dále Teorie vyhnaného psa / Jan Stern > NP č.523 > Fejeton Existuje takový starý příběh z Pobřeží slonoviny. Místní král Ahoussi se tam jednoho dne dostal do jakési „krize legitimity“. Najednou jeho poddaným přestalo být jasné, proč by ho vlastně měli poslouchat. Ahoussi však znal tajemství moci, a tak jednoho dne vyhlásil přísný zákaz přítomnosti psů ve vesnicích. číst dále Kávička a jiné omyly / Jan Stern > NP č.532 > Fejeton Miluju statistiky. Lidé se jimi dají krásně překvapovat. Když se řekne „káva", neřkuli dokonce „kultura kávy", co si pod tím představíte? Nejspíše pařížskou kavárnu, před níž na vratkých židličkách posedávají nikam nechvátající básníci. Anebo úzkou uličku v Římě, s dvěma stolky vystrčenými na ulici, u nichž posedávají rovněž nikam nespěchající fotbalisti. číst dále