NP č.405 > Pošli to dálPotkali se u AndělaTomáš Malík

Ležící lidé spoutaní na zemi, šest zasahujících policistů, trocha džiu-džitsu, křik a spousta emocí na jedné z rušných tepen metropole.

 

Nejde ani o fiktivní scénu z Drsného Harryho, či o skutečný nekompromisní zásah policejního komanda proti kolumbijské narkomafii. Jen o krátké video z nedávné doby zachycující pražské městské strážníky při banálním zákroku proti dvěma narušitelům veřejného pořádku, kteří si na Andělu dovolili popíjet alkohol bez obligátního papírového sáčku, a jednomu přihlížejícímu, který se jich odvážil fyzicky zastat. Sice důrazně, avšak nijak agresivně. Sečteno a podtrženo tři zadržení, jedno obvinění z napadení úřední osoby pro staršího muže, jemuž se nevybíravý zákrok nezdál přiměřený situaci. Tohle video s nádechem absurdna se nakrátko stalo hitem českého internetu, když sklízelo převážně sympatizující komentáře za odvahu, kterou muž za značně vyhrocených okolností projevil, a také všeobecný posměch pro městskou policii.

Nad celým incidentem by se chtělo mávnout rukou jako nad selháním jednotlivců z řad městských strážníků, kterým situace zkrátka přerostla přes hlavu a budou za svůj zbytečně brutální a teatrální zásah po právu potrestáni. Jenže jak plyne ze závěrů policejní inspekce, celý zákrok byl až na finální použití pepřového spreje proti obviněnému muži ve chvíli, kdy nekladl odpor, ze strany strážců pořádku zvládnutý dobře.

Bagatelizace zmíněné ukázky policejní práce ze strany dozorujícího orgánu nutně vyvolává otázku, kde tedy ona pomyslná hranice nepřiměřenosti vlastně leží. Muselo by se napříště střílet? Nebo by jen stačilo, kdyby šlo o zákrok zaměřený proti někomu jinému než dvěma lidem bez domova? Takový scénář je však spíše hypotetický. Konformněji vyhlížející pár na zastávce s otevřenou plechovkou piva by zřejmě takovým trnem v oku zasahujícím policistům nebyl.

 


autor / Tomáš Malík VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Tykadla pryč od berušek! / Jan Stern > NP č.405 > Fejeton Má zdaleka nejoblíbenější konspirační teorie vypráví o tom, kterak nám zatrolení piklící biologové zatajují, že hmyz vůbec nezapadá do evolučních linií a že jde tudíž o mimozemský výsadek, civilizaci vetřelců, která, vybavena na přežití všech myslitelných katastrof, čeká, až pozemské rybo-savco-lidské linii dojde dech, a pak shrábne celou planetu.   číst dále Nerovný boj Romana Smetany / Jaroslav Fiala > NP č.405 > Pošli to dál Průběh krajských a senátních voleb obohatilo vystoupení olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany. Zatímco politická reprezentace se uzavírá a zhruba pětatřicetiprocentní volební účast napovídá, že lidé volili hlavně proti volbám samotným, Smetana zkusil prolomit hradbu mlčení, která chrání svatouškovské politiky před občany.   číst dále Ze Sabry a Šatíly cesta nevede / Tomáš Halda > NP č.405 > Dějiny přítomnosti Před třiceti lety došlo v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla k masakru tamních obyvatel, a to za tiché podpory izraelské armády. Po třech dekádách žijí rodiny, které tragédii přežily, stále v pomyslném obležení.   číst dále Až se zblázníš, zůstaneš na ulici / Rad Bandit > NP č.405 > Pošli to dál Kdysi se jmenoval „První ústav pro choromyslné“. V pražských Bohnicích stojí už od roku 1903 a já se sem chodívám jen tak projít.   číst dále