NP č.522 > Téma číslaLidi už spolu v hospodě nemluvějLibor Hruška

Libor Hruška (40) vyrazil za historikem Jiřím Rakem (71) na jeho letní byt v Lužických horách. V kytlické hospodě U Duhy probrali, zda jsou jejich oblíbené čtyřky ohroženým druhem a jestli by tu dřív turista z vnitrozemí mohl dostat přes ústa.

V lednu vám v Reflexu vyšel článek s titulkem Rekviem za českou hospodu. Nevidíte to trochu moc černě?
Ani ne, vždyť se podívejte, jak tradiční hezký hospody mizej úplně bez varování. Když si v Praze chcete dát sraz s někým v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli ještě vůbec funguje.


Na druhou stranu vznikají hospody a bary nové, občas i na hodně nečekaných místech, ve starých fabrikách, na brownfieldech. Není to jenom přirozený vývoj, že si mladí otvírají podniky, které se jim líbí, a ty „naše" čtyřky končí? Vysedávat se bude dál, jenom jinde.
Doufejme, já se jenom bojím toho neustálýho... (přejíždí ukazovákem sem a tam po dlani druhé ruky)

Kamarád vyprávěl, jak seděl v hospodě, kde všichni mlčeli a koukali na nováckej seriál Hospoda. To je hrůza.

Koukání do telefonů...
Jo, mladý už spolu v hospodě vůbec nemluvěj. Naprosto příznačná je pro dnešní dobu taky obliba grilování, sejde se sice víc lidí, pije se pivo, vedou se hovory, ale je to svým způsobem elitářské, není to hospoda, kam může přijít každý. A to je přesně to, co vrchnosti vyhovuje, aby každý seděl doma, proto stát hospodským komplikuje život. Je to tak trochu jako návrat do biedermeieru – nechte politiku politikům, mají větší hlavu, vy se skromně radujte z malých radostí.

Když si v Praze chcete dát sraz v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli funguje

Abyste z toho nevyšel jako konspirátor. EET, zákaz kouření a zdražování točeného nevymyslel žádný tajný vládní odbor pro potírání hospodského života?
Tak to zase ne, to bych nerad. (smích) Ale prostě věřím, že oni tam nahoře takhle uvažují, že jim ten současný trend vyhovuje. Hospoda je demokratická, vždycky se tam bude na politiku nadávat, budou se tam dělat revoluce.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Jak se kde prodává / Libor Hruška > NP č.492 > Život prodejce Kde se prodejcům Nový Prostor prodává dobře a kde to jde hůř? Jak to v NP funguje s prodejními místy? Kdo rozhoduje o tom, kde budou prodejci prodávat? číst dále Splněný sen archeologa? / Libor Hruška > NP č.498 > Téma čísla Zdeněk Dragoun a Michal Tryml měli to štěstí, že se na začátku kariéry v 70. letech dostali k vykopávkám spojeným s výstavbou pražského metra. Splněný sen archeologa? Jen pokud by na práci bylo více času. Stavba metra se nesmí zpozdit, zněl stranický úkol, a tak si archeologové museli vybírat, co zachránit. číst dále Sudetské skalky / Libor Hruška > NP č.518 > Téma čísla Botanik Jan Albert Šturma je rodilý Pražák, dnes ale většinu času tráví v pohraničí. Věnuje se rekultivaci důlních brownfieldů, zkoumá opuštěné německé vesnice a do Sudet se sám přestěhoval. Koho jiného se zeptat na specifika sudetské flóry, na to, jakou vazbu má na pravlast prvních německých kolonistů a jak se proměnila před sedmdesáti lety po odsunu jejich potomků? číst dále Antropolog odpadu / Libor Hruška > NP č.489 > Téma čísla Antropolog Daniel Sosna ze Západočeské univerzity v Plzni se posledních pět let věnuje garbologii, společenskovědní disciplíně zabývající se studiem odpadu. Analýza odpadu může prozradit mnohé o stavu současné společnosti, zároveň ale Sosna objevil a začal zkoumat i fascinující svět ohroženého „kmene“ zaměstnanců skládek. číst dále
Odběr novinek

Dobré zprávy z NP Chcete vědět, co je u nás nového? Přihlašte se k odběru newsletteru.

Zásady zpracování osobních údajů