NP č.522 > Téma číslaLidi už spolu v hospodě nemluvějLibor Hruška

Libor Hruška (40) vyrazil za historikem Jiřím Rakem (71) na jeho letní byt v Lužických horách. V kytlické hospodě U Duhy probrali, zda jsou jejich oblíbené čtyřky ohroženým druhem a jestli by tu dřív turista z vnitrozemí mohl dostat přes ústa.

V lednu vám v Reflexu vyšel článek s titulkem Rekviem za českou hospodu. Nevidíte to trochu moc černě?
Ani ne, vždyť se podívejte, jak tradiční hezký hospody mizej úplně bez varování. Když si v Praze chcete dát sraz s někým v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli ještě vůbec funguje.


Na druhou stranu vznikají hospody a bary nové, občas i na hodně nečekaných místech, ve starých fabrikách, na brownfieldech. Není to jenom přirozený vývoj, že si mladí otvírají podniky, které se jim líbí, a ty „naše" čtyřky končí? Vysedávat se bude dál, jenom jinde.
Doufejme, já se jenom bojím toho neustálýho... (přejíždí ukazovákem sem a tam po dlani druhé ruky)

Kamarád vyprávěl, jak seděl v hospodě, kde všichni mlčeli a koukali na nováckej seriál Hospoda. To je hrůza.

Koukání do telefonů...
Jo, mladý už spolu v hospodě vůbec nemluvěj. Naprosto příznačná je pro dnešní dobu taky obliba grilování, sejde se sice víc lidí, pije se pivo, vedou se hovory, ale je to svým způsobem elitářské, není to hospoda, kam může přijít každý. A to je přesně to, co vrchnosti vyhovuje, aby každý seděl doma, proto stát hospodským komplikuje život. Je to tak trochu jako návrat do biedermeieru – nechte politiku politikům, mají větší hlavu, vy se skromně radujte z malých radostí.

Když si v Praze chcete dát sraz v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli funguje

Abyste z toho nevyšel jako konspirátor. EET, zákaz kouření a zdražování točeného nevymyslel žádný tajný vládní odbor pro potírání hospodského života?
Tak to zase ne, to bych nerad. (smích) Ale prostě věřím, že oni tam nahoře takhle uvažují, že jim ten současný trend vyhovuje. Hospoda je demokratická, vždycky se tam bude na politiku nadávat, budou se tam dělat revoluce.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Pivoženky / Jana Hessová > NP č.522 > Téma čísla Hospoda je čistě mužský fenomén. Ale vztah žen k hospodám a pivu se proměnuje. „Ženy sice dodnes preferují cukrárny, kavárny a vinárny, ale pomalu se i tohle mění,“ říká sociolog Jiří Vinopal. číst dále Spláchnutí / Stanislav Komárek > NP č.522 > Jiné čtení Většina velkých světových náboženství mluví o nutnosti odpouštět, nejen Bůh křesťanů, ale i muslimů má atributy „milosrdný", „slitovný". číst dále Všichni žijeme v hospodě / Redakce > NP č.522 > Téma čísla Je vlastně úplně jedno, jestli štamgast, co do sebe denně leje litry piva, a nebo zapřisáhlý abstinent, a nebo vlastně cokoliv mezi těmito dvěma extrémy. Ať už je váš vztah k hospodě jakýkoliv, možná ani netušíte, jak moc tahle společenská instituce ovlivňuje naše životy. číst dále Snad nedopadnu jako Johanka z Arku / prodejkyně Leona, Prodejce Pavel > NP č.522 > VIP Rozhovor Prodejci Nového Prostoru a zároveň partneři Leona a Pavel jsou jedněmi z nejmladších prodejců. Do Prahy a k prodeji NP se dostali teprve nedávno a společně tu hledají nové šance a životní příležitosti. Od YouTubera Kovyho je věkově dělí vlastně jen pár let, přesto žijí ve zcela odlišných světech. Tedy na první pohled. Když dojde na povídání o životě, ukáže se, že si dobře rozumějí. číst dále

Nejčtenější články autora

„Vůbec neradíme příchozímu do Prahy, aby s sebou psa bral.“ / Libor Hruška > NP č.527 > Téma čísla První pejskaři to ve městech neměli jednoduché. Platilo to hlavně pro chovatele takzvaných psů luxusních, jejichž chov nepřinášel žádný hospodářský užitek. Jak se Praha před půl druhým stoletím rozhodla regulovat jejich počty a kde udělali autoři filmového Švejka chybu. číst dále Příliš směšné na středověk / Libor Hruška > NP č.529 > Téma čísla Dvojice mladých historiků Vojtěch Bažant a Martin Šorm boří stereotypy o zamračené středověké Evropě. Slovní hříčky, absurdní humor, ironie, satira i nadsázka, to vše existovalo už tehdy. A k tomu nádavkem prdící mniši, hroziví hlemýždi a zajíci zabijáci. číst dále Pivaři a ledaři / Libor Hruška > NP č.511 > Téma čísla Pivovarské lednice jsou úžasným příkladem zaniklé vývojové větve architektury. Jak tyto ledové banky fungovaly a jak ledařský průmysl koexistoval s tím pivovarským? číst dále Zvířata bez domova / Jak to vidí prodejce / Libor Hruška > NP č.494 > Život prodejce Osmiměsíční Blondie a dvouletá Elsa dělají společnost Vladimírovi v obytné buňce, kterou má pronajatou od radnice Prahy 9. „Mám se o koho starat, komu se svěřit a mám pocit, že nejsem sám. To je jedna věc, zároveň mě ale taky má kdo chránit, nemusím shánět paralyzér, nůž nebo jinou zbraň. Když lidi uvidí velkého psa, dostanou strach. Mnoho lidí z řad bezdomovců bylo zabitejch a já si myslím, že kdyby měli pejska, tak by bylo těch životů zmařenejch mnohem míň. Pes na nebezpečí opravdu dokáže dobře upozornit,“ říká Vladimír, ale dodává, že pes musí být dobře vycvičený a živený. číst dále
celý archiv