NP č.522 > Téma číslaLidi už spolu v hospodě nemluvějLibor Hruška

Libor Hruška (40) vyrazil za historikem Jiřím Rakem (71) na jeho letní byt v Lužických horách. V kytlické hospodě U Duhy probrali, zda jsou jejich oblíbené čtyřky ohroženým druhem a jestli by tu dřív turista z vnitrozemí mohl dostat přes ústa.

V lednu vám v Reflexu vyšel článek s titulkem Rekviem za českou hospodu. Nevidíte to trochu moc černě?
Ani ne, vždyť se podívejte, jak tradiční hezký hospody mizej úplně bez varování. Když si v Praze chcete dát sraz s někým v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli ještě vůbec funguje.


Na druhou stranu vznikají hospody a bary nové, občas i na hodně nečekaných místech, ve starých fabrikách, na brownfieldech. Není to jenom přirozený vývoj, že si mladí otvírají podniky, které se jim líbí, a ty „naše" čtyřky končí? Vysedávat se bude dál, jenom jinde.
Doufejme, já se jenom bojím toho neustálýho... (přejíždí ukazovákem sem a tam po dlani druhé ruky)

Kamarád vyprávěl, jak seděl v hospodě, kde všichni mlčeli a koukali na nováckej seriál Hospoda. To je hrůza.

Koukání do telefonů...
Jo, mladý už spolu v hospodě vůbec nemluvěj. Naprosto příznačná je pro dnešní dobu taky obliba grilování, sejde se sice víc lidí, pije se pivo, vedou se hovory, ale je to svým způsobem elitářské, není to hospoda, kam může přijít každý. A to je přesně to, co vrchnosti vyhovuje, aby každý seděl doma, proto stát hospodským komplikuje život. Je to tak trochu jako návrat do biedermeieru – nechte politiku politikům, mají větší hlavu, vy se skromně radujte z malých radostí.

Když si v Praze chcete dát sraz v oblíbené hospodě, musíte se podívat, jestli funguje

Abyste z toho nevyšel jako konspirátor. EET, zákaz kouření a zdražování točeného nevymyslel žádný tajný vládní odbor pro potírání hospodského života?
Tak to zase ne, to bych nerad. (smích) Ale prostě věřím, že oni tam nahoře takhle uvažují, že jim ten současný trend vyhovuje. Hospoda je demokratická, vždycky se tam bude na politiku nadávat, budou se tam dělat revoluce.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Pivoženky / Jana Hessová > NP č.522 > Téma čísla Hospoda je čistě mužský fenomén. Ale vztah žen k hospodám a pivu se proměnuje. „Ženy sice dodnes preferují cukrárny, kavárny a vinárny, ale pomalu se i tohle mění,“ říká sociolog Jiří Vinopal. číst dále ... a pivo se zase točí / Libor Hruška > NP č.522 > Téma čísla Beranův hostinec se po zhruba sto letech znova probudil k životu. Zničené roubenky, která byla dříve klasickou vesnickou hospodou, se ujala parta mladých lidí, kteří hostinec rekonstruují do původní podoby. číst dále Mrazák / Jan Stern > NP č.522 > Fejeton Pověst má člověk jen jednu. A měl by si ji chránit. My, co jsme o ni již přišli, si samozřejmě můžem dát voraz. Ale já dnes nechci psát o pověsti osobní, ale kolektivní. Jde mi teď o nás všechny, o lidstvo. Přesněji o lidstvo současné. číst dále Snad nedopadnu jako Johanka z Arku / prodejkyně Leona, Prodejce Pavel > NP č.522 > VIP Rozhovor Prodejci Nového Prostoru a zároveň partneři Leona a Pavel jsou jedněmi z nejmladších prodejců. Do Prahy a k prodeji NP se dostali teprve nedávno a společně tu hledají nové šance a životní příležitosti. Od YouTubera Kovyho je věkově dělí vlastně jen pár let, přesto žijí ve zcela odlišných světech. Tedy na první pohled. Když dojde na povídání o životě, ukáže se, že si dobře rozumějí. číst dále

Nejčtenější články autora

Kolonizace. Jak ji vidí botanik. / Libor Hruška > NP č.495 > Téma čísla Urbanisté a krajinní architekti dnes zhusta řeší, jak nově využít kolejiště zrušeného nákladového nádraží, opuštěnou těžební jámu nebo areál bývalé fabriky. Spontánní proměna přitom už dávno začala, vlastně hned ve chvíli, kdy místo ztratilo svou původní funkci. Které rostliny jsou nejschopnějšími kolonizátory brownfieldů, jsme probrali s Janem Albertem Šturmou, botanikem, jenž se specializuje právě na tak trochu jinou městskou přírodu. Přírodu, kterou „skoro nikdo nemá rád“. číst dále Příliš směšné na středověk / Libor Hruška > NP č.529 > Téma čísla Dvojice mladých historiků Vojtěch Bažant a Martin Šorm boří stereotypy o zamračené středověké Evropě. Slovní hříčky, absurdní humor, ironie, satira i nadsázka, to vše existovalo už tehdy. A k tomu nádavkem prdící mniši, hroziví hlemýždi a zajíci zabijáci. číst dále Příští stanice: Petržalka / Libor Hruška > NP č.498 > Téma čísla I Bratislava měla mít své metro, budovat se začalo v roce 1988, ale po pádu režimu se práce zastavily. Stopy projektu jsou dodnes k vidění na sídlišti Petržalka. „Bratislava si na svoji druhou šanci mít metro bude muset ještě dost dlouho počkat. V nejbližších 15 letech to určitě nebude,“ říká Peter Martinko, odborník na historii i současnost bratislavské hromadné dopravy. číst dále Sudetské skalky / Libor Hruška > NP č.518 > Téma čísla Botanik Jan Albert Šturma je rodilý Pražák, dnes ale většinu času tráví v pohraničí. Věnuje se rekultivaci důlních brownfieldů, zkoumá opuštěné německé vesnice a do Sudet se sám přestěhoval. Koho jiného se zeptat na specifika sudetské flóry, na to, jakou vazbu má na pravlast prvních německých kolonistů a jak se proměnila před sedmdesáti lety po odsunu jejich potomků? číst dále
celý archiv