NP č.522 > Novinky / TechnoskopUmělá inteligence a umělé ženyDarek Šmíd

V ekonomice budoucnosti se budou do značné míry odrážet důsledky nasazení umělé inteligence. Pro představu, jak růžové časy se na nás řítí, zapátrejme v nejnovějších zprávách o jejím využití.

Do roku 2030 bude mít umělá inteligence podíl na globální ekonomice ve výši 15,7 bilionu dolarů, píše se ve zprávě, publikované mezinárodní sítí poradenských společností PricewaterhouseCoopers. Nejvíce bude z umělé inteligence profitovat Čína (jejíž hrubý národní produkt by měl vývoj umělé inteligence povznést o 26 procent), v závěsu jí bude dýchat na záda Severní Amerika (tam by mělo jít o 14,5 procenta); jak shrnuje server Venturebeat, umělá inteligence by tak měla do roku 2030 na tuto dvojici zemí dopad v řádu 10,7 bilionu dolarů... což nejsou žádné drobáky. Souvisí s tím také dobrá zpráva; na příkladu Velké Británie zpráva dokládá, že do roku 2037 by rozšíření umělé inteligence mělo vytvořit více nových zaměstnání, než kolik starých zaměstnání pošle k ledu. To jsou optimistické závěry – a navzdory strašení s tím, že nás roboti připraví o práci, vracejí naději s okřídlenou větou Johna Connora z třetího dílu filmového Terminátora: „Budoucnost ještě není napsána. Jediný osud, který nás čeká, je ten, který si vytvoříme sami."


Takže se pro přehled s trochou nadsázky podívejme na pár zpráv ohledně umělé inteligence z poslední doby, abychom věděli, jak na tom jsme dnes – a jakou budoucnost pro sebe prozatím sepisujeme.

„jediný osud, který nás čeká, je ten, který si vytvoříme sami.“

Server Gizmodo uvádí, že nadcházející novinka v operačním systému Windows 10 by mohla využívat umělé inteligence k předpovědi nejvhodnější doby, v níž by měl systém na počítačích svých uživatelů stahovat, instalovat a spouštět nejrůznější updaty. Každý, kdo kdy položil na Windows ruku, ví, o čem je řeč – přijdete k počítači, začnete urgentní činnost... načež vám systém oznámí, že je načase dát si pauzu, protože teď bude hodinu stahovat aktualizace. Tuto obtíž by měl nyní z našich životů odstranit prediktivní systém strojového učení, který by zhodnotil, kdy je něco takového vhodné. (Upřímně řečeno, pokud pochopí jen to, že není vhodné restartovat počítač dvě minuty poté, co na něm uživatel započne práci, bude to jednoznačný krok k lepšímu.)


Rozpaky naopak budí využití umělé inteligence v softwaru firmy Amazon, který by měl být schopný rozpoznávat lidské tváře. Ano, dokáže je rozpoznat – jenže při aktuálním testu omylem přiřadil tváře 28 politiků k tvářím kriminálníků. Hm... inu, možná ví něco, co my ještě ne...


Třetí zpráva hovoří o tom, že čínský výrobce syntetických figurín pro sexuální vyžití WMDOLL začal prodávat umělohmotné ženy s určitými atributy umělé inteligence; paneny jsou schopné pohybovat očima, torzem i rukama a odpovídat na otázky, s tím, že si během toho tahají do hlavy slovník z on-linové databáze. Nezapomínejme tedy – tuhle budoucnost si píšeme sami...

 


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA