NP č.517 > Téma číslaNesmrtelná zvířataDarek Šmíd

Dlouhověkost i hypotetická nesmrtelnost jsou běžnou součástí přírodní říše; stejně jako zombie

Máte-li už za sebou sledování přenádherné dokumentární série BBC Modrá planeta II (v níž sir David Attenborough dokazuje, že je opravdový kapitán Nemo), jistě vám neunikla epizoda o křemitých houbách. Jsou to takové ty podmořské živoucí květináče se sklovitým povrchem, v jejichž strukturách v seriálu uvíznou mrňavé krevetky a dostanou se ven pouze prostřednictvím svých potomků, které skrz průhlednou texturu křemitých hub vyprdnou do nekonečného oceánu.


Dvacet tisíc let stará houba
Křemité houby vypadají na první pohled jako něco, co není tak úplně z tohoto světa; a pokud to z tohoto světa náhodou je, pak to rozhodně není z tohoto věku. Křemité houby se totiž dožívají věku velmi vysokého. Velmi, velmi vysokého. Vyššího než dvousetleté želvy a vyššího než tisícileté stromy. Existují druhy křemitých hub, jejichž stáří se odhaduje i na patnáct, klidně i dvacet tisíc let. Pohodka – když jsem křemitá houba, tak se takhle prostě válím na dně oceánu a kolem mě si to sviští doba kamenná, po zemi se plácají lovci a sběrači, kteří se za pár dalších tisíc nudných let konečně začnou učit zemědělství, a já si pořád lebedím v oceánu, lidičkové zatím budují a boří celé civilizace, křižují spasitele, vynalézají atomové zbraně a playstationy a já to mám všechno pořád úplně na háku, protože jsem dvacet tisíc let stará křemitá houba a kdo je víc?


Inu, víc je možná třeba takový nezmarovitý polypovec Turritopsis nutricula pocházející ze stejné oblasti jako kapitán Jack Sparrow z Pirátů z Karibiku. Zatímco třeba takový Pikaču z Pokémonů má tři vývojová stadia, Turritopsis nutricula střídá stadium
válcovitého polypa a medúzy; na tom by ještě nebylo nic divného – medúzy se stávají z polypů stejně typicky jako krásní barevní motýli z hnusných šedivých housenek, jenže polypovec Turritopsis nutricula se umí z medúzovité fáze pohlavní dospělosti vrátit zpátky do stadia pohlavně nedospělého polypa. A může to zřejmě dělat tak dlouho, dokud ho to nepřestane bavit; což může teoreticky trvat, dokud se vesmír nezhroutí sám do sebe. Jinými slovy – tahle mrška je dost možná stejně nesmrtelná, jako filmový Highlander.

Když jsem houba, pohoda, válím se v oceánu a kolem mě si to sviští doba kamenná, křižují spasitele, vynalézají playstation...

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.