NP č.496 > Téma číslaNic víc nepotřebujuDarek Šmíd

Jak se žije české minimalistické youtuberce, která pracuje z jakéhokoli místa na Zeměkouli.

Veronika Šubrtová žije minimalistickým životem. Obejde se s jen několika málo věcmi, neustále cestuje a točí o tom videa na svůj youtuberský kanál Weef's World, jehož heslo zní „MÍŇ VĚCÍ, VÍC ZÁŽITKŮ". Všechno začalo tak, že zredukovala obsah své skříně na pouhá dvě procenta; dnes si vystačí s tím, co se jí vejde do krosny. „Weef" přitom nepatří k youtuberkám, které jeden den natočí video o tom, že jsou minimalistky, a druhý den už točí tzv. haul o tom, co si koupily nového; její kanál je myšlenkově dlouhodobě konzistentní a o tom, jak se zbavila v životě zátěže, teď píše i knížku 26 změn, které mě osvobodily. I k tomu, abychom si spolu teď popovídali o minimalismu, „debordelizaci" a životě bez stálé základny, nám stačilo málo: aplikace Skype a internetové připojení. Veronika, která pro své klienty pracuje v oboru sociálních sítí v nejlepší tradici „digitálního nomádství" z nejrůznějších zemí, je teď ve Španělsku, kam přijela z Maroka a odkud má namířeno do Portugalska; k takhle našlápnutému životu odhazování zátěže prostě patří.


Kdyby přiletěli mimozemšťané, jak bys jim popsala svou planetu Weef's World?
Je to planeta plná lásky, a to nejen mezi dvěma lidmi, ale lásky ke všemu; tohle jsem si začala formovat asi před dvěma roky, když jsem začala víc přemýšlet nad tím, co se kolem mě děje a co se mi na tom nelíbí. Tenkrát jsem se vší tou „debordelizací" také začala.


Co se před těmi dvěma roky stalo?
Začala jsem na škole studovat nový obor, ale ten mě přestal bavit; najednou mi nedávalo smysl sedět v lavici a měla jsem pocit, že ztrácím čas. Tenkrát mi můj přítel řekl hele, jedu do Německa, pojeďme spolu – a to byla ta odbočka. Přicházela jsem si tenkrát na to, že jdou věci dělat jinak, že můžu víc cestovat a že to není tak těžké, jak mi říkali naši. Tenkrát se to začalo lámat. Ze shopaholičky (tzn. posedlá nakupováním) se začala stávat holka, která toho zase tolik nepotřebuje.

 

Takže jsi začala po vzoru minimalistky Marie Kondo vyhazovat věci ze skříně?
Skříní to jen začalo; u holek to často začne skříní. Kdybys viděl, jak vypadala moje skříň předtím – to byla šílenost. Po šatníku to přešlo na denní rutinu v dalších oblastech.


Kdyby byl původní stav v té skříni sto procent věcí, kolik procent tam zůstalo?
Dvě procenta.

Před dvěma lety se to lámalo.
ze shopaholičky se stávala holka, co nic nepotřebuje.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Mudro / Jan Stern > NP č.496 > Fejeton Dnes vás musím varovat hned na začátku. Dnes budu mudrovat o životě. Tak vám to na mě přišlo. číst dále Ode dneška už napořád! / Jakub Yellen > NP č.496 > Téma čísla Za spisovatelem Josefem Formánkem jsem přijel do Ústí nad Labem jako přepracovaný, uhoněný pes, který by se tak rád šel koupat do řeky, tak rád by se proběhl lesem, tak rád by vyvalil břicho na slunce, ale nemůže, protože zrovna musí dělat něco jiného. „Jakube, podívej se na mě,“ řekl Josef, natáhl ruku k mému čelu a luskl prsty. „Od teď máš prázdniny. Už nic nemusíš. Jen si užívej...“ Debordelizace mého nitra se po tomhle rozhovoru rozjela jako nákladní vlak z kopce. číst dále Po o? Nebo po spa? Prodejce Zdeněk a Amálka versus herec Zdeněk Piškula / Zdeněk Straka > NP č.496 > VIP Rozhovor Takovýhle rozhovor ještě Zdeněk Piškula nedával. Žádné otázky na Svěráka, na pohádky, na přítelkyně nebo na StarDance. Prodejce Zdeňka na rozhovor doprovodila pětiletá Amálka, coby zástupkyně obřího fanklubu Zdeňkových fanynek. A řeč se stočila k otcovství, vojně i vzpomínkám na školku. číst dále Zažít město jinak / Jakub Yellen > NP č.496 > Novinky z ulice Auto*Mat, hnutí za lepší život v Praze, plánuje ve spolupráci s Architekty bez hranic pro tento rok nový projekt, zaměřený na dlouhodobé zásahy do veřejného prostoru Prahy. Cílem projektu s názvem Městomil, je podpořit místní, aby oživovali a proměňovali místa, kde žijí, k lepšímu. číst dále