NP č.517 > KulturaTune-Yards: Jak se zbavit ideologických pout a dosáhnout svobodyBenjamin Slavík

V žánrech indierocku, indiepopu, folku či artpopu už téměř deset let patří k nejzajímavějším nahrávkám alba vydávaná pod nickem Tune-Yards.
Letos vyšlo už čtvrté. Jmenuje se I Can Feel You Creep Into My Private Life.

Alba americké hudebnice Merrill Garbus, která vystupuje pod nickem Tune-Yards, lze vnímat jako zrcadlo některých tendencí v současném umění. V tomto ohledu její tvorba netvoří nezastupitelnou jedinečnost; to znamená, že není jediná, ve které by bylo možné podobné pohyby transparentně sledovat. Spíše představuje materiál, na jehož pozadí lze o daných jevech mluvit; s lehkostí a bez zamotaného jazyka.


Jednou z mnoha estetik současnosti je estetika špinavosti. Tento „label“ ovšem nemusí označovat pouze nejčastěji se nabízející asociovanou kvalitu: hudbu, která zní, jako by ji hrála garážová kapela; film, jenž vypadá, jako by byl natočen na videokameru, nebo literaturu, jejíž styl evokuje hrubé psaní očištěné od cizelace. Atd. Slovo špína se totiž může vztahovat rovněž k nečistotě ve smyslu eklektičnosti. V tomto ohledu z umění mizejí čisté žánry, čisté koncepty, čisté substance a kvality. Místo nich jsou produkovány jejich „parazitní juxtapozice“ či nečekané montáže.

TUNE-YARDS NA NOVÉ DESCE VZKAZUJÍ: PSÁT A ZNÍT MŮŽEME JAKKOLI SE NÁM ZAMANE

Politika nikdy nekončící koláže
Samozřejmě. Takový trend sledujeme déle mnoho let; vlastně trvá už několik dekád. V albech Tune-Yards se ovšem zrcadlí provokativním způsobem. Tvorba většiny umělců je totiž eklektická už z podstaty, resp. tak nějak přirozeně. Daní kreativci totiž bezděčně a plně automaticky přijímají vlivy, které na ně působí; jejich estetika není „čistá" hlavně proto, že jejich životní zkušenost neprobíhá v izolaci. Nahrávky Tune-Yards pak tento proces či jev zábavným způsobem dekonstruují. To znamená, že na zcela „hmatatelné" úrovni zdůrazňují a tematizují nevyhnutelnost špinavé, nečisté a bytostně eklektické tvorby. Různé vlivy, které se v jejích albech sváří, tak nesplývají do hladkého povrchu, který maskuje přechody mezi nimi. Naopak: hranice jednotlivých prvků jsou zdůrazněny; jakoby vytknuty před závorku. Jednou na sebe strhne pozornost ostrý syntetizátor, jindy šamanský beat, někdy soulový zpěv nebo chytlavá kytarová linie. Pokud lze z doposud čtyř vydaných alb Tune-Yards vydělit nějaký společný prvek, tak je jím pokaždé důraz na koncept.


Estetiku montáže lze registrovat nejen ve zvuku, ale rovněž ve vizuální prezentaci; každý obal Tune-Yards představuje koláž, ve které jednotlivé prvky nesplývají do koherentního celku, ale spíše zdůrazňují vzájemné mezery či předěly. Tento princip pak tematizují rovněž typograficky stylizované názvy jednotlivých nahrávek, ve kterých se z pouhého textu stává samostatný design. Debut z roku 2009 se psal jako BiRd-BrAiNs, následující, o dva roky mladší, album zase takto: w h o k i l l.

EXPERIMENTUJÍCÍ NAHRÁVKY SI MŮŽE UŽÍT I JEN PROTO, ŽE SI CHCE ZAZPÍVAT HEZKÉ PÍSNIČKY

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Benjamin Slavík VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Ostré předměty: seriál, který na každém, kdo ho viděl, zanechal jizvy / Benjamin Slavík > NP č.526 > Kultura Seriál Ostré předměty patří k tomu nejzajímavějšímu, co jste zatím letos mohli vidět. Nejen kvůli neodolatelné depresačce Amy Adams v hlavní roli. O tom, zda ve skvělé krimi vyšetřuje vraždu dvou nezletilých děvčat, nebo svou vlastní, která se ne/stala v nedaleké minulosti, či snad něco úplně jiného, vám poví následující esej. číst dále Fever Ray – Zvuk tvojí migrény / Benjamin Slavík > NP č.512 > Kultura Druhé album Fever Ray kopíruje zvuk vaší migrény. Zpěvačka ceněné švédské skupiny The Knife na něm proti sobě staví dvojí tendenci: snahu vyzpívat se „sama ze sebe“ a animální pud oddání se fyzickému rituálnímu zážitku. číst dále Duchovní anarchie / Benjamin Slavík > NP č.518 > Kultura Trpitelka Jana z Arku jako rozpustilá dívka? Duchovní film coby muzikál, ve kterém zazní metalové kytary? Taneční film, v němž se netančí? Film o dětství naplněný spiritualitou a tělesným utrpením dětí? Máte-li dost strnulých stereotypů v myšlení a kinematografii, podívejte se na film Janička. Následující esej se vám pokusí vysvětlit, proč není pouhým anarchistickým gestem. číst dále Nová šance pro kapelu Gang Gang Dance aneb chill letošního léta / Benjamin Slavík > NP č.522 > Kultura Co budou letos v létě poslouchat hipsteři, když se se sluchátky na uších vydají do přírody? Co se stane nejlepším chillem stejného období? Nepřišla právě nyní doba, kdy by se každý měl povinně zamilovat do americké kapely Gang Gang Dance? číst dále