NP č.509 > Téma číslaSpěte sladce!Michaela Rozšafná

Spánek, to není jen nějakých zhruba sedm hodin denně, kdy ležíme bezvládně v posteli. Jak důležitý je kvalitní spánek pro lidskou mysl, a především pohybový aparát, jak správně spát a jak se na spánek připravit, o tom všem jsme hovořili se specialistou přes funkční pohyb Danielem Müllerem.

Odborníci radí, že na kvalitní spánek bychom se měli nastavit mentálně, připravit tělo na to, že jde odpočívat, a neřešit před spaním nic jiného. Co vy na to?
Představte si situaci, kterou každý zná – večer si jdu nastavit na mobilu budík a ten mi ukáže, že zazvoní za čtyři hodiny a padesát minut. Tohle je pro tělo největší stres.


Řeknu si, že se vůbec nevyspím...
A taky nevyspíte. V tu chvíli se snažíte honem honem co nejdřív usnout, jenomže to jako na potvoru nejde. Mozek danou situaci vyhodnotí jako stres, aktivuje vám pohybový systém těla a nedojde k regeneraci. Zatímco když si před spaním v klidu lehnete a budete si chvíli číst, tělo ví, že má odpočívat a lépe se zregeneruje.

 

Předpokládám, že pouze mentální přípravou se kvalitní spánek nedostaví. Co byste ještě poradil?
Pořiďte si kvalitní postel a matraci. Než si koupíte matraci, na které budete spát, je potřeba ji vyzkoušet. Všimněte si, že na všech obrázcích v prodejnách postelí je nakreslené tělo na boku. To je naprostý nesmysl, protože málokdo dokáže spát čistě jenom na boku. Vždycky máte pozici stočenou víc na záda nebo na břicho. Správná matrace by měla být tvrdá, abychom do ní nezapadli, ale mohli se během spánku přirozeně hýbat.

 

Někteří by asi namítli, že se při spaní celou noc ani nehnou...
Naše tělo v noci vlivem magnetického pole přirozeně rotuje. Když si vezmete miminko do manželské postele, několikrát za noc vás pokope. Jednou do ledvin, jednou do hlavy, jednou do nohou... Malé dítě cestuje v posteli podle toho, jak se otáčí zeměkoule. Když jsme ale dospělí a máme vedle sebe v posteli partnera, už si nemůžeme dovolit ho odrazit. (smích) Jenomže když je partner na služební cestě, tak se k dětské přirozenosti vrátíme a zase se v posteli více hýbeme. Tělo, které se v noci hýbe, regeneruje lépe kompletní systém svalových struktur, a jakmile se otáčíme, uvolňujeme správně celou páteř. Když si koupím postel s měkkou matrací, zabořím se do ní jako do sarkofágu a proces otáčení chybí. Proto například často dochází k blokacím zad, když jsme na dovolené. Ve čtyřhvězdičkových hotelích málokdy narazíte na jinou než měkkou matraci, do které zaplujete a nemáte prostor se hýbat.


Naruší se harmonizační procesy svalů během spánku ve chvíli, kdy v noci vstanu a jdu na toaletu?
De facto ano, protože k rotačním pohybům a uvolňování svalů dochází v nejhlubší fázi spánku. Když se proberete, tak se páteř nahodí, jenomže vy ji hned zase zastavíte. V tu chvíli se začnou svaly stahovat a už ztrácí regenerační schopnost.

 

Kolik hodin denně spíte vy?
Čtyři a půl až pět. Chodím spát v půl jedné a vstávám maximálně v půl šesté.

 

To vám stačí?
Naprosto v pohodě. Jednou za čas přijde den, kdy potřebuji odpočinku víc, ne že bych ale více spal, jenom ležím déle v posteli. Mám to tak nastavené v hlavě, nepotřebuji ani budík. Kolem pěti hodin spím většinou i na dovolené.

 

Předpokládám, že ne vždy jste spal pět hodin denně. Jak jste se k tomu dopracoval?
Jako dítě jsem o víkendech dokázal spát klidně do dvanácti. Potřebovat méně spánku mě naučil život. V jedné době jsem se dostal do složité situace, poté, co jsem svému příteli půjčil milion a půl, on s penězi zdrhnul a já jsem musel měsíčně splácet bankám a bratrovi osmdesát tisíc. Abych to vydělal, tvrdě jsem pracoval a spal dvě až tři hodiny za den. Motor, který mě hnal, abych peníze splatil, byl neuvěřitelný.


Jak se takový záběr projevil na vašem těle?
Celý systém těla dostal zabrat, protože dvě až tři hodiny spánku denně jsou skutečně málo. Po třech a půl letech, kdy jsem dluh splatil, jsem si oddechl, ale víc než pět hodin stejně nespím. Organismus se naučil spát méně a já jsem od té doby sova a skřivan v jednom.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Michaela Rozšafná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vydechněte si! / Ivan Adamovič > NP č.509 > Kultura Víte, že metro má své plíce? Většina z nás zná jejich výdech, prudký nápor vzduchu v některých stanicích, třeba na Vltavské. Známých je také několik výdechových komínů či „povrchových kiosků“. Teprve publicista Jan Charvát ale provedl důkladnou vizitu celého tajuplného systému. číst dále Paradox Insomnie / Darek Šmíd > NP č.509 > Téma čísla V současné době jsou rozlišovány dva typy nespavosti: nespavost objektivní a nespavost značně pocitová. Zvláštní na tom je, že příznaky obou rozdílných typů jsou zcela shodné. číst dále Mám prý magnetické oči prodejkyně Kamila z nádraží Smíchov v Praze / Štěpán Materna > NP č.509 > Život prodejce Když nějaký ten pátek den co den prodáváte na tom samém prodejním místě, časem si kolem sebe vytvoříte síť vztahů a známostí, vytvoříte si svůj vlastní malý ekosystém. Prodej Nového Prostoru není jen možností, jak si v nouzi přivydělat peníze. Pro drtivou část prodejců jde o způsob, jak se vrátit do společnosti, navazovat a pěstovat mezilidské vztahy. Podívejte se s námi na skryté příběhy míst, kolem kterých třeba každý den chodíte. číst dále Jak unavit materiál / Jakub Yellen > NP č.509 > Téma čísla S emeritním profesorem pražského ČVUT Josefem Steidlem o materiálovém inženýrství jako o moderním oboru, který nás dennodenně ovlivňuje. A o mezi únavy. Oceli i člověka. číst dále