NP č.502 > FejetonS jemností baletkyJan Stern

Sociologové a jiní logové se přou o to, v jakém světě vlastně žijeme. Divím se, že jim to ještě nedošlo. Žijeme ve světě lhostejnosti. V odfrkávací civilizaci.

To je totiž tak. Říkali nám kdysi ve škole, že jeden z důvodů nástupu „konzervativní revoluce" na počátku 20. století byl Einstein. Ten jeho vesmír, který lidem nabízel, byl tak nepochopitelný a podivný, že se v něm báli žít. Děsilo je, že gravitace by mohla ohýbat prostor a čas. Bylo to bláznivé, budilo to hrůzu a z hrůzy rodila se nenávist. Ke všemu modernímu. A vylepšil to ten Belgičan, co přišel s teorií velkého třesku. Který rozpíná náš vesmír a nikdo neví do čeho. Vesmír, který zjevně má hranici, ale přitom je prý „nekonečný". Z tohohle konečného nekonečna lidi tenkrát, když se ještě snažili pochopit svět, pojala závrať. Z téhle závrati rodila se představa o očištění válkou, návratu k podstatě a vůbec tak nějak k něčemu, čeho se dá chytit. On takový handgranát dělá taky velký třesk, ale dá se aspoň sevřít v dlani. Což uklidňuje.

 

Nezměnilo se toho od časů, kdy Belgičan definoval prvotní prdu, zase tak moc. Telefon už znali, i když ho ještě nenosili v kapse, a dokonce i první počítač už kdosi kutil. I porno bylo již k dispozici, byť jako podpultovka pro pány z lepší společnosti. A politici říkali zhruba to samé, co dnes, jen je nepouštěli po večerníčku (o to důvěryhodněji bohužel vypadali). Co se však změnilo, jsme my. Nejsme ani o gram chytřejší než naši předkové a nechápeme vesmír o nic víc než naše prababička krmící pod tlakem husu šiškami. Jen je nám to už jedno. To je jediná skutečná revoluce, která proběhla. Revoluce lhostejnosti. 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Kopulace populace / Darek Šmíd > NP č.502 > Téma čísla Jak cestování pomáhá rozšiřovat a mísit lidský genofond? Nejen díky letním dovoleným je svět stále pestřejší. Čím k sobě máme díky cestování blíž, tím více se všichni podobáme jeden druhému, zamýšlí se Darek Šmíd. číst dále Ze zeměkoule je plastokoule / Darek Šmíd > NP č.502 > Novinky / Technoskop Od padesátých let vyprodukovali lidé ekvivalent jedné miliardy slonů v plastech číst dále Letní lásky Dovolená? Vše dovoleno / Redakce > NP č.502 > Téma čísla Jet na usmiřovací dovolenou k moři nebyl ten nejlepší nápad, Alena s Milanem by vám mohli vyprávět. Vzali si dva týdny volna, zarezervovali si parádní pokoj s výhledem na moře a těšili se, jak si bez těch každodenních starostí budou pěkně rozumět. Jenže po prvních pěti dnech došla situace tak daleko, že Alena požádala v recepci o samostatný pokoj. Vzhledem k tomu, že sezona byla v plném proudu, neuspěla a stejné to bylo i v jiných hotelích. Na další více než týden tak byli uvězněni v romantickém apartmánu s manželskou dvoupostelí, na které spali zády k sobě. číst dále Spatřit sebe sama / Stanislav Komárek > NP č.502 > Jiné čtení Roku 1921 předložil švýcarský psychiatr Hermann Rorschach učenému světu test, který se používá k mapování duševního světa jednotlivců s úspěchem do dneška. číst dále