NP č.501 > Jiné čteníJen se tak pojistit...Stanislav Komárek

Eseje biologa, spisovatele a filozofa Stanislava Komárka a blogera Martina Selnera, který popisuje životní zkušenosti vychovatele kupy autistických dětí. Zkrátka jiné čtení.

„... a nechat zadní dvířka..." zpíval kdysi Karel Kryl. Euroamerická kultura se ve svém vývoji dostala do stavu krajní přeopatrnosti, který ničí osudy řady lidí a mladých mužů zejména. S postupným vyhasnutím důvěry v to, že věci ponechány sobě samým dopadnou dobře, se už bojíme jakéhokoli rozhodnutí a nepředvídatelnosti (co je to dobře? tak, jak mají? je to maximalizace zisku? doby přežití? stability? tuto otázku si důkladně položme!).


Cestování do dalekých zemí se vyvíjí ze smrtelně nebezpečného dobrodružství v příjemný výlet jumbojetem s hotýlky. Touha po zásvětních jistotách se změnila ve žhavou touhu po jistotách vezdejších, které, jak známo, jsou krátké, vratké a marné. Kdo si chtěl život zachovat, život ztrácí.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Stanislav Komárek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.