NP č.504 > Jiné čteníRezervaceStanislav Komárek

Představme si krásnou velikou louku, porostlou celou řadou zajímavých rostlin, z části velmi vzácných či esteticky nádherných. Leč intenzivně se na ní pasou kozy.

Málokterá květinka ujde ukousnutí a zdárně vykvete, většina poupat je zašlapána či sežrána, na nějaké zásadnější rozmnožení těch žádoucích není ani pomyšlení. Louku jednoho dne objeví ochranáři a zaplesají, či lépe řečeno do jejich jásotu se vloudí i zděšení ze současného stavu. Za velkých problémů louku vykoupí a vyhlásí rezervaci, kozy i malozemědělci putují k řezníkovi, respektive na smetiště dějin. Květinky se vzpamatují a už příštího roku nádherně rozkvetou, nikým neožírány a nezdupávány. Několik let je louka stále krásnější, fotografové se sbíhají, ­rezervace se dostane do všech barevných publikací, její správci se dmou pýchou. Ale ouha...

... najmou si PASTEVCE, zhrzeného intelektuála...

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Stanislav Komárek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.