NP č.501 > Novinky / TechnoskopBez práce ve virtuální realitěDarek Šmíd

Virtuálně lze natrénovat spoustu různých zaměstnání… i situaci, že žádnou práci nemáte.

Práce v uzavřené kanceláři stojí za starou belu; a práce v otevřené kanceláři je možná ještě horší. Zatímco z temného kanclu má člověk tak akorát depresi, v otevřeném open spacu udělá zase prdlajs, protože se tam nemůže na nic soustředit... a pak z toho má depresi. Magazín New Yorker do opozice proti této ztracené bitvě s kancelářským prostředím postavil vznikající aplikaci, která kancelářský prostor promění v okouzlující ráj na zemi.


Jde o islandský projekt virtuální reality Breakroom, který kancelářským dělníkům umožní současně v kanceláři být i nebýt, aniž by přerušili práci. Reportérka Dawn Chanová popisuje, jak jí dali islandští vývojáři na hlavu virtuální realitu HTC Vive a ona se rázem ocitla v nádherné ledové jeskyni s hořícím ohněm, kde se před ní vznášela excelová tabulka s rozdělanou prací...


Ne všude ale virtuální realita přenáší zaměstnance do lepšího světa. Americký řetězec obchodních domů Wallmart využívá virtuální realitu k tomu, aby své pracovníky dostal naopak do nejhoršího ze všech možných pracovních dní: totiž do tzv. „černého pátku", při němž se kvůli absurdním slevám narvou do obchoďáků armády zběsilých zákazníků, kteří jdou za svým vysněným produktem ve slevě doslova přes mrtvoly. V rámci tréninkových center „Wallmart Academy" dostanou zaměstnanci už koncem letošního roku na hlavu virtuální realitu Oculus Rift se simulací černého pátku a tam se budou učit... hm, co vlastně? Asi jak přežít. K tréninku přežití je ostatně využívána i realita „rozšířená", která se od té virtuální liší tím, že přes brýle jako HoloLens vidíte i realitu skutečnou, s níž se ve vašem zorném poli mixuje virtuální vrstva (američtí mariňáci takhle trénují bojové situace v programu Augmented Immersive Trainer).


Ne každá virtuální simulace je tu ale proto, aby se s ní člověk chystal na situaci, která má přijít. Ve spojitosti s virtuálními simulacemi zkušenosti bezdomovce nebo válečného uprchlíka se hovoří o tom, že by měly vzbudit větší empatii: je tu například projekt Stanfordské univerzity, který člověka dostane do kůže muže bez domova, či dokumentární film Clouds Over Sidra, v němž zažijete bezprostřední zkušenost návštěvy uprchlického tábora.


Stačí tedy už jen zodpovědět otázku, zda to vůbec k něčemu je... a já bych tedy řekl, že je to všechno pěkná hovadina. Vycházím z toho, že virtuálních realit jsem měl na hlavě tuny, v pár kancelářích jsem také dělal a pár pánů a dam bez domova jsem také potkal; takže asi takhle: 1) ta virtuální realita v kanceláři je k ničemu: jestli vás ta práce nebaví, tak prostě dělejte něco jiného; 2) trénink na černý pátek v supermarketu je také pěkný nesmysl, stejně jako samotný černý pátek a supermarket v první řadě; 3) a co se týče empatie s uprchlíky a lidmi bez domova... něco mi říká, že ani jednomu z nich moc nepomůže, když se nad nimi budeme dojímat s virtuální helmou na hlavě.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Všichni jsme na jedné lodi / Jan Štěpánek > NP č.501 > Téma čísla Koncept kolektivních domů počítá s tím, že v jednom domě žijí stovky i tisíce lidí. Byty často nemají plnohodnotné kuchyně, o chod domu a vašeho života se stará personál. Součástí domu je jídelna, školka i prádelna. V Československu vzniklo od konce 40. let několik desítek takových koldomů. Jak se v nich žilo? Vyzpovídali jsme mgr Huberta Guzika, Ph.D., z Ústavu teorie a dějin architektury FA ČVUT. číst dále Jen se tak pojistit... / Stanislav Komárek > NP č.501 > Jiné čtení Eseje biologa, spisovatele a filozofa Stanislava Komárka a blogera Martina Selnera, který popisuje životní zkušenosti vychovatele kupy autistických dětí. Zkrátka jiné čtení. číst dále Zabijácké výtahy, archy Noemovy a chodovské UFO / Libor Hruška > NP č.501 > Téma čísla Jižák, Jižák je město snů. Největší české sídliště neinspirovalo jenom PSH, ale za čtyřicet let, co stojí, i desítky spisovatelů a filmařů. Jak se v literatuře a filmu pohled na Jižní Město proměňoval, na to jsme se zeptali jihoměstského patriota, kulturologa Jana Lukavce. číst dále Válka za nezávislost sídlišť / Libor Hruška > NP č.501 > Téma čísla Podnikli jsme pěší pouť po pohostinských zařízeních pražského Jižního Města. Sraz byl na Chodově u sochy budovatele a loučili jsme se o pět hodin později u kosmonautů na Hájích. Tohle je naše závěrečná zpráva. Zdá se, že sídliště je dnes skvělé místo k životu. Tedy aspoň pro chlapy určitě! číst dále