NP č.501 > TravelCestujte na lehkoMarkéta Štěpánková

Petr Novák je autorem knihy Travel Bible a sám sebe označuje za tzv. travel hackera. Tedy člověka, který zná skulinky v systému a má know-how, jak si plnit své cestovatelské sny za pár korun. Tohle je první ze série rozhovorů o tom, jak se stát také travel hackerem.

Napsal jsi o travel hackingu knihu, pořádáš spoustu přednášek – co tedy lidem přesně radíš?
Jak koupit levně letenky, spousta lidí například neví, že stačí jen letět z letiště o dvě stě kilometrů dál a můžou ušetřit tisíce. A taky vysvětluju, jak vlastně celý byznys s letenkami funguje, jak fungují nízkonákladové aerolinky a jak najít tu nejlevnější variantu. A stejně tak jak najít zajímavé ubytování, za které často nezaplatíte nic, nebo jak se dostat do luxusního hotelu za zlomek ceny. Ubytování samo o sobě se může stát zajímavým zážitkem, já už takhle poznal spoustu zajímavých lidí a zažil věci, které se vám v hotelu stát nemůžou.


Psaním knížek a poradenstvím, jak levně cestovat, se vlastně živíš a tím pádem můžeš dělat to, co tě baví. Jak jsi na tohle přišel, jak jsi to rozlousknul?
Bavilo mě cestovat, ale neměl jsem na to peníze, to byl ten primární důvod, proč jsem nad tím začal přemýšlet. No a tak jsem postupně zjistil, že je vlastně nepřeberné množství možností, jak se někam levně dostat. Navíc další dobrou zkušeností pro mě byla práce na zákaznické lince ve firmě, která zprostředkovávala ubytování lidem ze zahraničí. No a někteří z nich potřebovali často poradit i s letenkami. A i když jsem to vlastně neměl v popisu práce, začal jsem jim s tím tak nějak nezištně pomáhat.
Zjistil jsem zase, že těch možností je strašně moc, že letenky můžou být pěkně drahý nebo naopak stát zlomek té ceny. Tak jsem o tom začal čím dál víc číst, primárně v angličtině. To je tak deset dvanáct let zpátky.


Ale před deseti lety ta situace na trhu musela být úplně jiná...
To byla. Nebylo to rozhodně tak jednoduchý jako dneska, například nebylo na trhu tolik nízkonákladových dopravců, tolik možností, jak se levně ubytovat... Taky jsme byli mladší a míň rozmazlení, jezdili jsme víc pod stan třeba, stopem...


Takže z toho už jsi „vyrostl"?
To úplně ne, ale priority se mi v průběhu let měnily a už nejsem ochotný podstupovat to, co dřív. Dřív jsme si klidně stopli první auto a bylo nám jedno, kam po Evropě dojedeme.


Která cesta pro tebe osobně byla nejdůležitější?
S rodiči jsem jako dítě žil tři roky v Indii, v Dillí, a možná to mě navedlo na tuhle cestu už tenkrát. Indie je naprosto jiný svět než tady a já měl tu možnost to zjistit. To, že svět je jiný, než když ho vnímáme jen z jednoho bodu. Že se máme výrazně jinak než lidé tam. A tehdy mě to začalo zajímat. V Indii jsem už ale od svých dvanácti let nebyl, rád bych se tam zas podíval.


A od kdy se tomu, že radíš lidem, jak levně cestovat, věnuješ profesionálně?
To vyplynulo tak postupně. Nejdřív jsme s kamarádem měli incomingovou cestovku a zprostředkovávali turistům ubytování tady v Čechách. Takhle jsem začal v cestovním ruchu pracovat a zjistil jsem, že to cestování je vlastně pro ty lidi hrozně drahý, říkal jsem si, proč za to utrácejí tolik peněz. Postupně jsem si začal uvědomovat, že lidé jsou schopni si tu dovolenou vlastně zařídit levněji, jinak a líp, než když jim to někdo zprostředkovává. Začal jsem se tím víc zabývat, i svoje cestování jsem čím dál víc řešil jen podle sebe. Po pěti letech jsme tu firmu zavřeli, ale já už v té době získával nějaké svoje know-how. A pak jsem na naucmese.cz otevřel svoje kurzy o levném cestování, kam chodilo čím dál víc lidí.


Když tolik cestuješ, nelákalo tě někdy žít jinde?
Já mám Česko rád, rozhodně tady chci zůstat. Nebo spíš tady mít takovou trvalou základnu, klidně budu půl roku cestovat a pracovat odjinud. A vlastně doufám, že to takhle bude. Ale přes léto jsem tu moc rád, není důvod jezdit někam jinam.


A jak vidíš cestování s dětmi? Protože to už přeci jen není tak jednoduché a spousta lidí to vzdá, protože mají pocit, že to nejde.
Já v tom rozhodně problém nevidím, moji známí třeba takhle cestují se třemi dětmi po Asii, tomu nejmladšímu byly dokonce jen dva roky. Ono totiž dovolená s dětmi a cestování s dětmi je rozdíl. Týdenní dovolená, kde se snažíš všechno stihnout a do toho ukočírovat děti, může být dost únavná. Kdežto když někam vyrazíte na delší dobu, je to v klidu, děti mají režim, i ty musíš mít režim, když pracuješ na dálku. Jasně, už to nebude tak, že ti s dítětem bude jedno, kde ten večer spíš, ale pokud opravdu cestovat chceš, dítě není překážka.


V čem je to obohacující cestovat s celou rodinou?
Děti jsou skvělý, protože žijí v přítomném okamžiku. Neřeší, co bylo a co bude, radují se z toho, co vidí. Jsou zvědavé, chtějí všechno vidět a často se tak díky nim můžeš dostat na místo, kam by se ti normálně nechtělo nebo ti to přišlo příliš složité.


autor / Markéta Štěpánková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA