NP č.456 > Pošli to dálStěrače stírají, agresivita narůstáFilip Malý

Posledních několik let se více či méně pravidelně dozvídáme, že agresivita žadatelů o sociální dávky povážlivě roste. Naposledy jsme si mohli o neplechách chudých prosebníků o státní almužnu počíst z Jihomoravského kraje – prý pověstného vysokou mírou agresivity klientů. Řešení? Plexisklo a zvýšený policejní dohled. Jakkoli je tahle mediální zkratka čtenářsky dráždivá a atraktivní, je s ní jedna potíž – moc dobře nefunguje.

Necháme-li stranou fakt, že ono pověstné dlouholeté narůstání agresivity lidí odkázaných na pomoc státu by podle všeho už už mělo kulminovat ozbrojenými přestřelkami a prvními mrtvými, stále se můžeme ptát, co vězí za tím, že se úředníci za přepážkou setkávají asi opravdu častěji než dříve s verbálním či skutečným násilím.

Stopa, po které je při pečlivějším pročítání oné zprávičky na serveru iDNES možné sejít z hlavní stezky spojující chudého se zlovolným, totiž, že za nadávky a násilí může alkohol a neléčené psychické onemocnění, není příliš čerstvá. Koneckonců, když byla za ministrování neblaze proslulého Jaromíra Drábka situace se sociálními dávkami opravdu vyhrocená, stála za tím prozaicky tehdejší vládní politika škrtů a korupce, která lidi přicházející s žádostí o pomoc nutila vařit se ve vlastní šťávě v mnohahodinových frontách nad kolabujícím systémem výplaty dávek.

Stejně jako tehdy se i dnes volalo a volá po větší přísnosti a neprůstřelných kukaních. Že je to jen další komunikační bariéra, která obě strany odkáže na jejich stranu barikády, už nikdo příliš neřeší. Jestli by nakonec nebylo jednodušší než investovat do obrany naopak posílit útok a přijít s nějakou rozumnou sociální politikou pro dlouhodobě nezaměstnané a také personálně ulevit přetíženým mužům a ženám za přepážkou.


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Cukrem ke zdraví! / Tomáš Malík > NP č.456 > Téma čísla Homeopatie pomáhá lidem už více jak dvě století. Jak přišla léčebná metoda, která jde proti základním principům moderní medicíny, ke své proslulosti až do té míry, že jsou její sladké přípravky v lékárnách hned vedle běžných léčiv? číst dále To bylo taky drahý! / Tomáš Havlín > NP č.456 > Fejeton Uspání kocoura za sedmnáct tisíc, vyměněné zámky od bytu ani vyřazení z evidence úřadu práce nepřipravilo Miloše Vaňka o smysl pro humor. Teď jen doufá, že se nebude muset vystěhovat z ubytovny. číst dále Agent, kam se podíváš / Ondřej Slačálek > NP č.456 > Pošli to dál „Já jsem agent Sí Aj Ej, jsem nebezpečnej a jsem zlej. Čím víc jsem zlej, tím líp jsem placenej…“ zpíval svého času Pepa Nos. Reagoval tak na někdejší paranoiu z temných „zahraničních centrál“ a tajné služby Spojených států amerických, která podle Rudého práva měla stát za jakoukoli kritikou tehdejších poměrů. číst dále Když se chce, tak to jde? / Tomáš Brus > NP č.456 > Pošli to dál Ve věznici pracuju jako vychovatel už devět let a ta práce mě baví, i když je trochu frustrující, říkal mi. Většina odsouzených se prý po čase vrátí, ale čest výjimkám! Důležitý je, aby byli motivovaný, uvědomili si svoji vinu a chtěli se napravit. Když se jeden snaží, tak to jde, tvrdil nezlomně. číst dále