NP č.439 > Pošli to dálBez feministických řečí a klišéFilip Malý

Květen byl, zdá se, z investigativního hlediska chudým měsícem. Volby do Evropského parlamentu žádné velké vzrušení nepřinesly a ani ta Ukrajina ve spárech ruského medvěda už nemá čtenářům co nového nabídnout – táhne se to a do doby, než tam Putin „vlítne“, to stejně nikoho doopravdy nezajímá. Cílem je se tedy alespoň stylisticky rozehřát před nadcházejícími krušnými prázdninovými měsíci a hlavně pobavit. Nejvíce asi zaujala analytička Lenka Zlámalová z nového ambiciózního zpravodajského portálu Echo24. cz, který by měl podle šéfredaktora Dalibora Balšínka představovat protiváhu „českým oligarchizovaným médiím“. V článku se sugestivním názvem Uzavřené mozky se autorka rozhořčeně ptá, kam mizí akademická svoboda, když to došlo tak daleko, že se na Smith College v americkém Massachusetts s úspěchem píší petice proti vystoupení šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové. Intolerance, konformita, nesvoboda. Lagardeová, jedna z nejmocnějších žen světa, se prý „na vrchol dostala bez feministických řečí a klišé“, tudíž o to hůře, že ji odmítla právě tradičně ženská prestižní kolej (kdysi zde studovala třeba významná feministická autorka Betty Friedan).

Důvody studentek, pro které Lagardeovou na své alma mater nechtějí, třeba to, že je nebaví poslouchat dokola názory jen jedné strany a že podobné vystoupení by pro ně znamenalo další propagaci Mezinárodního měnového fondu, jsou prý výrazem pokrytectví. Co na tom, že MMF ještě nedávno požadoval po zemích třetího světa mj. to, aby se vzdaly dotací na základní potraviny a zrušily bezplatnou zdravotní péči a vzdělání, jen aby rychleji splatily půjčky diktátorů pocházející ze 70. let minulého století.

Zkrátka, dostáváme se zjevně zpět v čase, jen s tím rozdílem, že tentokrát se na vysokých školách neupírá prostor ženám a barevným, ale mocným, kteří minimálně symbolicky stojí za vykořisťováním rozvojových zemí. To jsme to dopracovali.

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA