NP č.407 > Pošli to dálKdo ukradne záchod?Rad Bandit

Když se po letech vrátíte do Česka, lidé vám obvykle položí jednu otázku: Proč se sem proboha vracíš? – Nevracím se, jsem stále na cestě, odpovídám.

 

Mé objevitelské srdce zde nachází nejeden stimul. Vezměte si například záchody. Takový záchod v Jižní Koreji má vždy vyhřívaná prkénka s elektronickým ovladačem, zvolíte si teplotu vody v toaletě a bidetu, ale i vzduchu v kabince. Ti, kteří se děsí tělesných zvuků, mohou sáhnout po tlačítku vodopádu či zpěvu ptáků. Toalety jsou otevřené dvacet čtyři hodin denně, jsou zdarma, bezbariérové a prakticky kdekoli.

 

Jakým dobrodruhem se ale stane, kdo navštíví například záchod na pracovním úřadě v Praze! Hra začíná zdoláním čtyřpatrové budovy. Když už dorazíte ke kýženým dveřím, za kliku berete marně. „TOALETNÍ PAPÍR – DONESTE SI SVŮJ! KLÍČE V MÍSTNOSTI 3!!!“ dozvíte se. Místnost 3 je v prvním podlaží, a tak se znovu tlačím davem dolů. „DOVOLENÁ!“ hlásá ale cedulka na dveřích. Začínám si dělat malé antropologické poznámky, objevitelské srdce plesá! Kdo to byl, že chtěl ukrást toaletu ve čtvrtém patře? Kdo v téhle zemi okrádá lidi o záchody? Musí to být něco fantastického, co skrývají tyto uzamčené komnaty! Představuji si mušle vykládané zlatem, tryskající kaskády, čerstvé květiny...

Aspoň dokud se mi nepodaří vystopovat klíč, pak se teorie rázem změní: Trpí zdejší obyvatelstvo utkvělou představou ukradené toalety, a proto je tak chrání? Neuvědomují si domorodci, že zaplivaným hajzlíkům bez známky toaleťáku, ručníku či mýdla se nemůže již stát nic horšího?

 


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vzkaz z Budapešti / Zuzana Brodilová > NP č.407 > Pošli to dál „Ani efektivní, ani preventivní. Jen usnadňující diskriminaci a ponižování.“ Tak se k maďarskému zákonu kriminalizujícímu bezdomovectví, který prosadila konzervativní strana Fidesz loni v prosinci, vyjádřil Maté Szabo, tamní Komisař pro lidská práva.   číst dále Konec / Jan Stern > NP č.407 > Fejeton Každoročně v tuto dobu na tomto místě čítáváte fejeton o rolničkách, kterým dal kdosi hlas, purpurách na plotně, které údajně voní, vánocích- vánocích, které nemilosrdně přicházejí a podobně. Jenže to je pasé. I skotačivé úvahy o tom, zda je víc sexy pyšná princezna nebo skromná Popelka, jsou již zhola zbytečné. Letos, jak jistě víte, to nemá cenu. Dvaadvacátýho končíme. Globálně, paušálně a definitivně. Je tady konec světa, řekli to Mayové, a tím pádem o tom jako milovník Vinetoua nepochybuji. číst dále Brno na pozitivní vlně / Tomáš Malík > NP č.407 > Téma čísla Je pátek večer a hlavní sál brněnského kulturního centra Semilasso praská ve švech. Na muže s aurou geniálního matematika se přišlo podívat na šest set lidí. Řeč nebude o ničem menším než o naději, hodnotách a životu v pravdě.   číst dále Krása se nedá žrát / Ondřej Slačálek, Jakub Holzer > NP č.407 > Rozhovor Dvě zastávky za Andělem se ocitnete ve svérázném podzemí. Jeden umanutý principál vybudoval v krytu civilní obrany divadélko, které brání poezii a dokazuje, že by měla mít domov hlavně mimo školní čítanky. S ním i s paní principálovou jsme mluvili o poezii, jazyce a kočování. číst dále