NP č.528 > VIP RozhovorJako když se ti rozutečou korálkyJan Štěpánek

Nedávno se nám ozvali lidé z produkce seriálu Ulice. Dvě postavy v seriálu se měly ocitnout na ulici a scenáristický tým nás požádal o radu ohledně života bez domova. Jak moc k srdci si scenáristé vzali tipy a rady prodejce Asterixe? Vypravili jsme se na natáčení Ulice a setkali se se seriálovými bezdomovci.

Běžný pracovní den v hostivařských ateliérech Novy, kde se natáčí třináctým rokem den po dni vysílaný seriál Ulice. Sedíme v zákulisí s prodejci Broňou a Pavlem, řečeným Asterixem, a čekáme na setkání s herci Rosťou Novákem a Dušanem Sitkem. Asterix je tu proto, že na jaře pomáhal scenáristickému týmu Ulice s detaily a pravidly života na ulici a prodejkyně Broňa je tu proto, že je mezi všemi prodejci NP největší fanynkou Ulice.


Za oponou
Ateliéry, kde se seriál natáčí, se nacházejí v areálu bývalé hostivařské tiskárny, v obrovské hale je na čtyři desítky variabilních místností, obýváky, ložnice, ale i vnitřek hospody. Součástí areálu je i „skutečná", šedesát metrů dlouhá ulice s náměstíčkem, několika činžáky a nechybí tu ani večerka, krejčovství nebo pekařství. Tohle všechno s Asterixem a Broňou procházíme, nakukujeme, fotíme, Broňa coby velká fanynka víc než my všichni ostatní komentuje jednotlivé scény, ví přesně, který pokoj náleží jaké rodině. To Asterixe spíše upoutá to, jak moc jaké přístroje a spotřebiče na scéně doopravdy fungují a našeho fotografa Davida zajímá, jestli když by pohnul s vybavením pokoje nebo jen jakoby náhodou odložil na konferenční stolek rodiny Farských nové vydání NP, jestli by to mezi diváky Ulice způsobilo nějaký rozruch... „Máme tu opravdu velmi dobré skriptky, které hlídají, že je všechno na svém místě, takže toho se nebojíme," směje se Kateřina Kotalová z Novy, která nás tu má dnes na starosti a která nás už vede do kavárny pro štáb a pro herce, aby se Asterix s Broňou potkali s pány Novákem a Sitkem, seriálovými bezdomovci.


VIP setkávání
Většina setkání, která pro rubriku VIP rozhovor mezi našimi prodejci a známými osobnostmi iniciujeme, bývá zpočátku trochu rozpačitá, odměřená a nervózní – než si obě strany, prodejci i známé osobnosti ověří, že ten druhý nekouše, že nikomu nic nehrozí, že to není skrytá kamera ani žádný vtip. Když se atmosféra uvolní, prodejce, který má zpovídat známou osobnost, přestane být nervózní a celebrita – ačkoliv na rozhovory zvyklá – se také rozkouká, bývá z toho skvělé, většinou překvapivě osobní povídání. Takové, ze kterého si obě strany odnášejí výjimečný zážitek mimo rámec každodennosti (a vy, čtenáři, výjimečné čtení mimo běžné rámce časopiseckých standardů). Tentokrát jsme fázi ostychu přeskočili. Rostislav Novák nemá problém otevřeně se na cokoli ptát a neméně otevřeně o sobě mluvit.

Já sám jsem si prošel alkoholovou závislostí a bylo to na hraně, bylo to o fous a mohl jsem taky bejt na ulici

„Jak se vaše postava dostala na ulici?" ptáme se a pan Novák rovnou odpovídá. „Asi jako v životě, ten sešup byl hrozně rychlej," říká a mluví o své postavě, jako by mluvil o sobě.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Štěpánek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.