NP č.527 > StartérMobil pro nevidoméBarbora Báštěcká

Během posledních několika let se dotykové telefony staly téměř nevyhnutelnou součástí našich životů, někteří ale stále touží po tlačítkách. Například nevidomí. Firma BlindShell vytváří alternativy ke standardním telefonům, které mají zrakově postiženým pomoci vypořádat se s technologickým pokrokem.

Zakladatel BlindShellu Petr Svobodník přišel s nápadem vytvořit mobily pro nevidomé před pár lety při psaní diplomové práce na ČVUT. V době, kdy tlačítkové mobily začaly nahrazovat dotykové, se začalo ukazovat, že tento pokrok není pro každého a že například pro nevidomé je ovládání příliš složité. Vytvořil proto aplikaci, která měla dotykové telefony zpřístupnit zrakově postiženým. S vedoucím své diplomové práce pak v roce 2014 představil svůj produkt na soutěži Nápad roku a vyhráli ji.


Nejtěžší byla jednoduchost
Svobodníkův nápad se postupně začal uvádět do praxe. „Aplikace se začala rozvíjet, optimalizovala se na hardware dotykového telefonu a s první verzí jsme v roce 2015 jeli na výstavu SightCity do Německa," říká nynější ředitel BlindShellu Jan Šimík. „Tam produkt objevili obchodníci i cíloví uživatelé a moc se jim líbil," popisuje začátky firmy, jejíž telefony nyní používají tisíce lidí. Dostupné jsou v zemích po celé Evropě a některé modely se prodávají i v Jižní Americe. BlindShell momentálně bojuje s překladem do arabštiny.


„Prostředí dotykového telefonu je extrémně složité, naší motivací bylo, aby více méně standardní telefon šel ovládat jednoduše a intuitivně," říká ředitel vývoje softwaru, další z několika Honzů firmy, Jan Hadáček. Dotykovou plochu vývojáři upravili tak, že lze ovládat čtyřmi gesty – dotekem do pravé půlky, dotekem do levé půlky, dlouhým podržením a podržením dvěma prsty. „Tím se řeší zásadní problém s tím, že se člověk nemůže dotknout tlačítka, které nevidí," vysvětluje Jan Hadáček.


„Chceme, aby nevidomí také mohli využívat mobilních technologií, ale s jednoduchým ovládáním," popisuje telefony Jan Šimík. Volání, psaní SMS nebo kalendář jsou například ozvučené syntetickým hlasem. K tomu mají telefony speciální funkce, jako je ovládání hlasem, internetová rádia nebo funkci rozpoznávání textu, kdy mobil dokáže prezentovat text, na který je namířena kamera.


Při vývoji je nezbytná spolupráce se samotnými zrakově postiženými. Ti dostanou k testování první verzi telefonu, aby vývojáři věděli, jestli je funkční. Kromě toho, že BlindShell dostává od nevidomých zpětnou vazbu, debatuje s nimi také o tom, jaká přání a představy mají. „Pracujeme například se SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, pozn. red.), bavíme se s nimi o tom, jak by měl mobil vypadat," říká Šimík.


Vraťte nám tlačítka!
V lednu tohoto roku si firma udělala průzkum mezi uživateli, ze kterého vyšlo najevo, že zrakově postižení na mobilech nejvíce postrádají tlačítka. Tento názor se objevoval u zákazníků napříč všemi zeměmi. Firma se tak rozhodla na poptávku reagovat.


Pro firmu byl tlačítkový telefon zpočátku velkým oříškem, protože nabídka na trhu je opravdu malá. BlindShell dosud také pracoval s operačním systémem Android. Dalšího půl roku proto firma tvrdě pracovala na hledání dodavatele a vývoji systému. Zaměstnanci také zkoumali mobily konkurenčních společností, aby vytvořili produkt, který by byl lepší než ostatní. „V září jsme spustili prodej tlačítkového telefonu a od té doby jsme se nezastavili," říká Jan Šimík. „Volají nám z celé Evropy. Víme, že je to mobil, který zákazníci chtějí," dodává.


Jako stará, ale chytrá Nokie
BlindShell se nyní pere o první nebo druhou příčku výrobců takových telefonů na trhu. „Posunuli jsme se hrozně rychle. Rosteme o dvě stě až tři sta procent ročně a myslíme, že je to tempo, které jsme schopni udržet i v následujících letech," říká ředitel. „Naše obrovská konkurenční výhoda je, že tu pracují lidi, kterým to pálí a které to baví," oceňuje Jan Šimík své zaměstnance, kterých ve firmě s přátelskou atmosférou není ani deset. Většina z nich do BlindShellu přišla kvůli projektům v rámci studia. „Přičichli k tomu, jaké to tu je, a pak tu zůstali," říká.


Na nejnovějším modelu BlindShellu je důležité, že je hmatný, jednoduchý a má funkce, které jsou nezbytné. Při otevření menu se vám vybaví staré Nokie, mobil na vás ale navíc mluví a je doplněn o funkce, jako je indikátor barev, určování polohy, kdy telefon člověku oznámí, kde se nachází, nebo označování předmětů – k telefonu dostanou zákazníci balíček QR kódů, ty mohou nalepit na předměty, které je složité od sebe rozeznat, například balíčky s kořením, léky nebo konzervy, a ke kódu si nahrají popisek, který jim při načtení kódu mobil přečte.
Telefony BlindShell mají také k dispozici čtečku knih. S telefonem získají přístup do knihovny digitálních dokumentů, což je český projekt SONS, kde jsou knížky i časopisy.


„Někdy máme vizi, jejíž realizace je zatím náročná," říká Jan Hadáček. Takovým příkladem je opravdu funkční navigace. „Člověk při používání navigace vkládá hodně vlastní invence do toho, jak si interpretuje to, co mu navigace říká. Pokud ale stojí na křižovatce se čtyřmi rohy, navigace mu neřekne, na jakém rohu stojí," vysvětluje problém Hadáček s tím, že jsou stále věci, které lze vylepšovat.


autor / Barbora Báštěcká VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA