NP č.509 > Téma číslaEnergie narubyRedakce

Energie naruby, jak jsme vzletně nazvali téma tohoto čísla, není nic jiného než únava. Už jen když to slovo vyslovíme, jako by na nás padla deka. A přece jsme na únavě našli tolik kladných pólů! Dokonce i ty, které se dotýkají samotného rozhodování o smyslu života.

Únava jde s námi jako stín. Když to někde s něčím přeženeme, hned je u nás. A právě v tom je její největší přínos. Jakmile se dostaví, paradoxně zbystří naše smysly, protože dlouhodobě s únavou žít plnohodnotně nelze, a my se musíme začít ptát: Co způsobilo, že jsem unavený? Jak se toho propříště vyvarovat? Má smysl dělat něco, co mě unavuje? Kde, jak a zda vůbec si teď mohu dovolit odpočinout? Starořecký řečník a filozof Prótagorás z Abdér se proslavil výrokem, že „mírou všech věcí je člověk" a to je velice případná a zároveň pro dnešního člověka ožehavá myšlenka. Dokážeme v tom všeobecném shonu života najít míru toho shonu?


V rozhovoru o materiálovém inženýrství jsme se dobrali faktu, že veškerá matérie má svou mez únavy a že prapůvodcem každého fatálního selhání materiálu je mikrotrhlinka, neviditelná únavová chybička uvnitř struktury hmoty, která postupem času mohutní, až letadlu upadne třeba motor a způsobí katastrofu. A úplně totéž platí i u člověka. Existují činnosti, které nás nabíjejí, ale když to s nimi přeženeme, v jednom jediném mikrookamžiku se požehnání změní v prokletí, dobré pocity ve špatné a dary v kupu harampádí. Základní definice únavy člověka říká, že vzniká v důsledku nahromadění odpadů metabolismu v krvi či svalech. Jsme unaveni a když to vezmeme do všech důsledků toho významu, vede nás tento stav až na samu mez existence, protože co jiného je stárnutí a smrt? Filozof Miroslav Petříček v jedné své úvaze o únavě píše, že ji pozorujeme ve chvíli, jakmile se za vlastním životem začneme zpožďovat, jakmile nás doběhne neustálý koloběh vzepětí a vyčerpání a především uvědomění si tohoto koloběhu. Když si ale trochu té únavy a dospěláckého cynismu odmyslíme, náhle je nám šestnáct let, jsme plni okouzlení, nadšení a radosti. Prostřednictvím únavy lze tedy najít míru všech věcí, která rozhoduje o životě i smrti, a to je závěr, kvůli kterému mělo smysl se do tohohle tématu pustit.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Mám prý magnetické oči prodejkyně Kamila z nádraží Smíchov v Praze / Štěpán Materna > NP č.509 > Život prodejce Když nějaký ten pátek den co den prodáváte na tom samém prodejním místě, časem si kolem sebe vytvoříte síť vztahů a známostí, vytvoříte si svůj vlastní malý ekosystém. Prodej Nového Prostoru není jen možností, jak si v nouzi přivydělat peníze. Pro drtivou část prodejců jde o způsob, jak se vrátit do společnosti, navazovat a pěstovat mezilidské vztahy. Podívejte se s námi na skryté příběhy míst, kolem kterých třeba každý den chodíte. číst dále Mindhunter Hledání neutrální pozice uvnitř chaosu / Benjamin Slavík > NP č.509 > Kultura První řada seriálu Mindhunter režiséra Davida Finchera patří ke kriticky nejlépe hodnoceným televizním dílům loňského roku. Následující text se pak pokusí odhalit, proč byste mu měli, třeba ještě zpětně, propadnout. Ačkoliv pouze na vlastní nebezpečí. číst dále Vydechněte si! / Ivan Adamovič > NP č.509 > Kultura Víte, že metro má své plíce? Většina z nás zná jejich výdech, prudký nápor vzduchu v některých stanicích, třeba na Vltavské. Známých je také několik výdechových komínů či „povrchových kiosků“. Teprve publicista Jan Charvát ale provedl důkladnou vizitu celého tajuplného systému. číst dále Spěte sladce! / Michaela Rozšafná > NP č.509 > Téma čísla Spánek, to není jen nějakých zhruba sedm hodin denně, kdy ležíme bezvládně v posteli. Jak důležitý je kvalitní spánek pro lidskou mysl, a především pohybový aparát, jak správně spát a jak se na spánek připravit, o tom všem jsme hovořili se specialistou přes funkční pohyb Danielem Müllerem. číst dále