NP č.489 > Téma číslaTvá stopaLibor Hruška, Jan Kalous

Odpadky, které po sobě zanecháváme, jsou zátěží pro naši planetu. No, to je jasné jako facka. O tom se asi nemá smysl znova rozepisovat. My jsme se rozhodli na fenomén odpadu podívat z těch méně zjevných úhlů. Odpadky jsou totiž kromě jiného i úžasným zdrojem příběhů, na kterých lze ukázat nejen obecnější trendy vypovídající o naší civilizaci, ale i o konkrétních lidech a jejich osudech.

A tak se v našem komponovaném tématu podíváme na skládky třeba pohledem antropologa – pan Sosna se léta věnuje nejen zasvěcenému rozboru toho, co lidé vyhazují, ale také pro nás v rozhovoru odkrývá fascinující svět dělníků pracujících na skládkách.

 

Vypravili jsme se také za Petrem Hanzelem a Jirkou Sedlákem z Bezobalu.org, kteří nám nastínili, jak je možné si zařídit život tak, aby po vás odpadků zůstávalo co nejméně. Vzali jsme je do z jejich pohledu pekelné jámy lvové, do klasické sámošky, a udělali s nimi nákup surovin na tažený štrúdl. Nákup pak vyložili v ateliéru a nafotili a pánové nám k tomu dodali obšírný komentář, co všechno jsme si mohli při nákupu odpustit.

 

Dojde i na prohrabování odpadků nejen pro potřeby bulváru, ale i coby uměleckého sebevyjádření či politického aktu.

 

A nakonec přijde, tak jak to už bývá, smrt. Protože když se to tak vezme, i naše tělo je po smrti takový odpadek, se kterým se dá naložit všelijak.


autor / Libor Hruška VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Komín vždycky přežije / Libor Hruška > NP č.520 > Téma čísla Se stavebním inženýrem a historikem Martinem Vonkou jsme se sešli u paty přes sto třicet let starého čtyřiapadesátimetrového komínu bývalého cukrovaru v pražských Modřanech. číst dále „Vůbec neradíme příchozímu do Prahy, aby s sebou psa bral.“ / Libor Hruška > NP č.527 > Téma čísla První pejskaři to ve městech neměli jednoduché. Platilo to hlavně pro chovatele takzvaných psů luxusních, jejichž chov nepřinášel žádný hospodářský užitek. Jak se Praha před půl druhým stoletím rozhodla regulovat jejich počty a kde udělali autoři filmového Švejka chybu. číst dále Příští stanice: Petržalka / Libor Hruška > NP č.498 > Téma čísla I Bratislava měla mít své metro, budovat se začalo v roce 1988, ale po pádu režimu se práce zastavily. Stopy projektu jsou dodnes k vidění na sídlišti Petržalka. „Bratislava si na svoji druhou šanci mít metro bude muset ještě dost dlouho počkat. V nejbližších 15 letech to určitě nebude,“ říká Peter Martinko, odborník na historii i současnost bratislavské hromadné dopravy. číst dále Za vlnkou doleva / Libor Hruška > NP č.510 > Téma čísla Žlutá, modrá, zelená, červená. Značky se nemalují jen na kůru stromů, v osmdesátých letech se barevné symboly objevily také na fasádách panelových domů při výstavbě sídliště Jižní Město II. O propracovaném systému, který člověka dokáže beze slov – jen za pomoci kombinace symbolů a barev – nasměrovat na tu správnou adresu, jsme si povídali s jeho spoluautorkou, architektkou Vítězslavou Rothbauerovou. číst dále