NP č.476 > Pošli to dálPotíže se stranamiBarbora Bažantová

Nedávná návštěva čínského prezidenta Si Ťin- -Pchinga v Praze vzbudila poměrně velkou vlnu emocí.

Bojovníci za lidská práva vyšli do ulic s vlajkami Tibetu, podporovatelé Miloše Zemana s vlajkami čínskými, Miroslav Kalousek s nadějí na záchranu své politické kariéry a policie ČR s posláním potlačit svobodu projevu, která by znepříjemnila přátelské setkání obou prezidentů.

Po tom, co utichly protesty i média a pozornost veřejnosti se mohla v poklidu vrátit zpět k přetřásání tématu uprchlíků, byla zveřejněna zpráva o tom, že jeden z protestujících, který během demonstrací „ukradl“ tibetskou vlajku, obdržel u obvodního soudu na Praze 6 příkaz k vyhoštění z ČR na dobu pěti let. Nejmenovaný cizinec se samozřejmě proti rozhodnutí soudu odvolal a těžko říct, jak se bude případ dál vyvíjet. Rozsudek se však stejně zdá poněkud přehnaný. Zajímavé také je, že úřady drží v tajnosti jakékoli bližší informace včetně toho, jaká je národnost údajného pachatele. Je tento muž opravdu tak nebezpečný českým občanům a jejich majetku? Nebo není v obecném zájmu mít v zemi cizince kradoucí tibetské vlajky?

Každopádně, pro veřejnost je situace značně nepřehledná. Na čí straně stát a na čí straně je pravda a dobro není tak jednoduché rozpoznat. A navíc, kolik z demonstrujících na obou stranách skutečně rozumí problematice čínské politiky a má dostatek informací na to, aby si byli schopni utvořit názor a podložit ho argumenty, a kolik ze zúčastněných přišlo protestovat proti komunismu, který ve skutečnosti ani není komunismem...

Jisté je to, že česká společnost je mnohem více polarizovaná než dřív, kdy se veškerá politika i názory odehrávaly v jakémsi pravolevém středu. Občas je jen trochu nepřehledné, kdo je vpravo a kdo vlevo a jestli máme výše zmíněnému cizinci spíš fandit, nebo mu jeho trest přát. A na jaké straně stojíte vy?


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA