NP č.476 > Pošli to dálFrancie vestojeEva Lédlová

Devátého března Francouzi poprvé vyšli do ulic vyjádřit svůj nesouhlas s navrhovanými změnami v zákoníku práce. O dva týdny později, po pravidelných demonstracích a stávkách po celé zemi, se v ulicích sešlo dvakrát tolik demonstrantů, až přes milion lidí.

Pod heslem „Dneska se domů nevracíme“ se po skončení demonstrace začalo pařížské náměstí Republique pomalu plnit lidmi. Vznikající hnutí pod názvem Nuit Debout (Noc vestoje) se během pár dní pomocí sociálních sítí rozšířilo do desítek měst po celé Francii, ale také do Bruselu nebo Katalánska. Po vzoru španělského hnutí Indignados nebo amerického Occupy se zde setkávají lidé, kterým, jak se zdá, dochází trpělivost. Řečníci všech věkových i sociálních skupin se po dvou minutách střídali u mikrofonu, aby vyjádřili své názory, pocity, frustrace na jakékoli téma, které si dokážeme představit. Kromě připravovaných změn v zákoníku práce, které byly katalyzátorem masových protestů, se diskutují také ekologické problémy, feminismus, uprchlíci, problém bezdomovectví a prázdných nemovitostí, stále se zvětšující sociální nerovnosti nebo rostoucí policejní represe pod rouškou výjimečného stavu. Množí se také návrhy na organizaci a možné další postupy rodícího se hnutí.

Navrhované změny v zákonu povedou podle protestujících k větší prekarizaci už tak nejistého postavení pracujících. V plánu je například navýšení pracovního týdne z 35 na 44 hodin, snížení platu za přesčasy nebo možnost propustit zaměstnance z ekonomických důvodů, pokud bude mít firma zrovna slabší období. S vědomím, že jsou na pracovním trhu jednou z nejzranitelnějších skupin, se do protestů aktivně zapojili také studenti lyceí a univerzit, z nichž některé na protest přistoupily i k blokádě. Nezbývá než držet palce.


autor / Eva Lédlová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA