NP č.426 > Pošli to dálNárodní zábavaOlga Pavlova

Zdá se, jako by moskevské událostí z posledních dní nebyly skutečné, ale spíš napsané nějakým bláznivým scénáristou, který se rozhodl posunout německé pogromy třicátých let do současného ruského hlavního města.

 

Zdá se, jako by moskevské událostí z posledních dní nebyly skutečné, ale spíš napsané nějakým bláznivým scénáristou, který se rozhodl posunout německé pogromy třicátých let do současného ruského hlavního města.

Co se stalo v Moskvě? V čtvrti Birjulovo jednou v noci někdo zavraždil ruského chlapce. Jediná svědkyně, jeho přítelkyně, dosvědčila, že vrah byl tzv. kavkazské národnosti. To sehrálo roli zaklínadla, které spustilo vlnu národního hněvu. Další den se začali srocovat neonacisté ve zmíněné čtvrti. Následovalo přepadení místní tržnice, kde často pracují právě Kavkazané. Po útoku rozzuřeného davu radnice tržnici na tři měsíce uzavřela – „z hygienických důvodů“. Brzy na to se objevily informace, že se už dlouho hledal důvod k vytlačení zmíněné tržnice z čtvrti.

Vláda poskytla divákům celostátní zábavu v přímém přenosu jako ze známého fikčního honu na nepřítele v románu 451 stupňů Fahrenheita. Údajného vraha chytala speciální jednotka, během krátké chvíle úspěšný lov vrcholil dopadením národního nepřítele v lese.

Mediální zábava skončila velkou kontrolou neruských obyvatel v Moskvě. Plně ozbrojení „kosmonauti“ se tentokrát neomezili na zastavování na ulicích, ale kontrolovali obyvatele v centru Moskvy rovnou v bytech. Samozřejmě pro lepší efekt začínali v časně ranních hodinách, aby hříšnici ještě spali, a také zapomněli na účel dveřních zvonků, neboť se dobývali do bytů kopáním do dveří. Obyvatelé se snažili bránit a vyvěšovali narychlo sepsané cedulky: „Tady emigranti nejsou! Zde bydlí mladá ruská rodina.“

V plánu je nyní plošná policejní kontrola všech bytů, v nichž by mohli pobývat nelegální migranti. Otázka zní, jaký objekt bude potřebovat radnice přesunout příště, a jakou míru nepokojů bude ruská vláda nadále tolerovat a podporovat. Zatím je na místě poděkovat Putinovi za národní chléb a hry. Měl by ale pamatovat, že i římská říše jednou padla.

 


autor / Olga Pavlova VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA