NP č.416 > Pošli to dálDávkovat panikuFilip Malý

Zděšený starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) šikuje proti „novému" nápadu magistrátu zřídit v Praze aplikační místnosti pro narkomany, tzv. šlehárny. 

Radniční zpravodaj prvního pražského obvodu obvykle příliš strhujícího čtení nenabízí. Ve vylidněném centru se toho ostatně moc neděje (čest opilým dánským studentům!) a křídový papír snese leccos. Poslední dubnové číslo je však trochu jiné. Kromě reportáže z tentokrát již definitivního obsazení kdysi kultovního klubu Bunkr nově rekonstruovanou služebnou městské policie, v něm zděšený starosta Lomecký (TOP 09) šikuje proti „novému“ nápadu magistrátu zřídit v Praze aplikační místnosti pro narkomany, tzv. šlehárny.


Nejde o žádný místní módní výstřelek či snad lobby kolumbijské narkomafie, ale v zahraničí léty osvědčený recept, jak minimalizovat rizika plynoucí z existence otevřené drogové scény. V těchto zdravotnických zařízeních si prokazatelně závislý člověk může pod dohledem vyškoleného personálu píchnout přinesenou drogu, udělat si zdarma test na HIV, či si třeba vyprat. Kromě samotného aktu aplikace, ke kterému jinak v chvatu dochází v parcích či průjezdech, v zásadě nic moc odlišného od toho, co káčka a terénní služby nabízejí už dnes.

Paměť starosty Lomeckého zřejmě nesahá dál než za jedno funkční období, jinak by si možná vzpomněl, že seriózní diskuse na téma šleháren se na Praze 1 vedla před více jak deseti lety. V roce 1999 zastupitelstvo těsnou většinou nedalo šlehárnám zelenou s tím, že jde o problém celého města a vyzvalo k řešení magistrát. Ten si dal sice trochu na čas, ale šlehárny jsou zpátky. Z ulic by zmizely stříkačky a omezilo by se šíření nakažlivých nemocí typu HIV. Tak nač ta panika?

To by však drogy nesměly být na Praze 1 téma bytostně politické, nad nímž lze pohoršeně moralizovat, vyzývat k boji s „problémovými existencemi“ a zároveň se chlubit, kolik strážníci dokázali sesbírat buchen. Také s tím nám totiž město „umí píchnout“, jak stojí na propagačním citylightu městské policie případně umístěném na Václavském náměstí.

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Co je vidět z ghetta / Bob Kuřík > NP č.416 > Dějiny přítomnosti Proč vzrostly počty uvězněných, přestože kriminalita neroste? Jak se stát přizpůsobuje volnému trhu? A mají vyspělé společnosti svůj vyspělý systém chudoby? Pro odpovědi na tyto otázky se sociolog Loïc Wacquant vypravil do boxerského ringu, ghetta i do vězení. číst dále Přístav věčného tuláka / Tomáš Havlín > NP č.416 > Uličníci Zdeněk Fenyk má boty toulavý. Čtyřicítka ale zaklepala na rameno, a tak zakotvil v Brně. Poslední rok prodává Nový Prostor před hotelem Slovan na Lidické. Říká, že se teď cítí svobodnější a ve volných chvílích rád hledí do středověku. Ostatně, býval řeholníkem u františkánů. číst dále Tato země byla unesena / Petr Pospíšil > NP č.416 > Rozhovor „Byl jsem jak postava ze Star Treku. Hlavně jsem nesměl narušit místní kulturu," vzpomíná Paxus Calta, americký aktivista, který v devadesátých letech pomáhal na nohy vznikajícímu českému ekologickému hnutí. číst dále Velká nedorozumění třetího druhu / Jan Stern > NP č.416 > Fejeton Sál akademie praskal ve švech. Na konferenci se tentokrát sjeli vědci z celé Alfa Centauri. Rozruch vyvolal nález na kosmickém tělese vyzdobeném podivnými hieroglyfy „PIONEER 10". Šlo o destičku, o níž převažovalo přesvědčení, že jde o poselství jakési vzdálené civilizace. číst dále