NP č.416 > Pošli to dálKdo neumí bydletAndrea Novotná

O ostravském Přednádraží se hodně diskutovalo v létě a na začátku podzimu - několik set Romů zde odmítlo vystěhování. Posléze se ale staré drážní domy a jejich obyvatelé ztratili z pozornosti. Neprávem.

 

O ostravském Přednádraží se hodně diskutovalo v létě a na začátku podzimu – několik set Romů zde odmítlo vystěhování. Posléze se ale staré drážní domy a jejich obyvatelé ztratili z pozornosti. Neprávem.

Desítky obyvatel totiž v jednom z domů vytrvaly, i přes nehostinné podmínky. Pustily se i do nutných oprav, jejich podporovatelé ze sdružení Vzájemné soužití a ProAltu shromáždili díky sbírkám a benefičním koncertům na potřebné opravy celkem 400 000 Kč. Naopak majitel Oldřich Roztočil zůstal pasivní, podle některých informací ani nepřebíral poštu. Jen tím potvrdil podezření, že je spíš nastrčenou figurou některé z místních pochybných majetkových skupin.

Majitel se zjevil až na konci dubna a příjemně překvapeným obyvatelům Přednádraží rozdal nové nájemní smlouvy. Jejich radost trvala jen týden – zkraje května je zmrazil s tím, že smlouvy neplatí a že mají okamžitě zmizet. Na lidi, kteří se měsíce starali o jeho majetek, podal dokonce trestní oznámení.

Je stále populárnější mluvit o chudých jako o lidech, kteří z nějakého důvodu „neumějí bydlet“. Mnozí tvrdí, že problémy chudých s bydlením vyřeší snížení práv nájemníků.

Přednádraží ukazuje jiný příběh a naznačuje jiné řešení. Je to příběh o zodpovědných nájemnících a nezodpovědném majiteli. Nepomohla by víc než omezování práv nájemníků existence nějaké páky na majitele, kteří se nejsou schopni či ochotni postarat o svůj majetek? Neměla by je k aktivitě a pořádku přimět hrozba možného vyvlastnění?



 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Co je vidět z ghetta / Bob Kuřík > NP č.416 > Dějiny přítomnosti Proč vzrostly počty uvězněných, přestože kriminalita neroste? Jak se stát přizpůsobuje volnému trhu? A mají vyspělé společnosti svůj vyspělý systém chudoby? Pro odpovědi na tyto otázky se sociolog Loïc Wacquant vypravil do boxerského ringu, ghetta i do vězení. číst dále Tato země byla unesena / Petr Pospíšil > NP č.416 > Rozhovor „Byl jsem jak postava ze Star Treku. Hlavně jsem nesměl narušit místní kulturu," vzpomíná Paxus Calta, americký aktivista, který v devadesátých letech pomáhal na nohy vznikajícímu českému ekologickému hnutí. číst dále Přístav věčného tuláka / Tomáš Havlín > NP č.416 > Uličníci Zdeněk Fenyk má boty toulavý. Čtyřicítka ale zaklepala na rameno, a tak zakotvil v Brně. Poslední rok prodává Nový Prostor před hotelem Slovan na Lidické. Říká, že se teď cítí svobodnější a ve volných chvílích rád hledí do středověku. Ostatně, býval řeholníkem u františkánů. číst dále Zprávy z ulice / Tomáš Havlín > NP č.416 > Uličníci Také jste se na konci dubna zastavili na Karlínských farmářských trzích? Také se vám událo něco zvláštního? Leckterý nakupující se zde stal obětí skupinky zvláštních tvorů připomínajících bílé zakuklence. Ti si našli škodolibé zalíbení v poněkud nezvyklé činnosti. Občas se k nic netušícímu návštěvníkovi jen tak s úsměvem přidružili, občas stáli opodál a jindy zase napodobovali každý jeho pohyb nebo každé jeho slovo.     číst dále

Nejčtenější články autora

Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Česká práce / Martina Křížková, Andrea Novotná > NP č.379 > Reportáž Lidé, kteří stojí za masivním zneužíváním zahraničních dělníků v českých lesích, se zapletli již dříve ve Vietnamu. Podvod, na který upozornil Nový Prostor letos v lednu, tentokrát však přímo z Hanoje.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále Neohlášená ztráta lidskosti / Andrea Novotná > NP č.457 > Pošli to dál Jeden nově vzniklý pravicový server, který se tím patrně chtěl zviditelnit, a proto jej nebudu jmenovat, vydal na konci dubna rozhovor s českým „zvláštním velvyslancem pro energetickou bezpečnost“, Václavem Bartuškou. Muž s minulostí revolučního vůdce a následnou zářivou kariérou se zde představil jako člověk, který ví, jak to na světě chodí a kde je třeba ukázat tvrdou ruku. číst dále